hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. május 24. péntek 
Eszter, Eliza

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Motorátépítés, felújítás -
Kütyüparádé
(Tesho - 2015-05-11)

A legtöbb motoros ismeri azt az érzést, hogy kedvenc kétkerekűnk több, mint közlekedési eszköz: érzelmi kötődés, az önkifejezés eszköze, sőt maga a szerelem. Ennek jegyében a legtöbben igyekszünk motorunkat saját képünkre formálni, ehhez pedig a lehetőségek szinte kimeríthetetlen tárháza áll rendelkezésünkre a világhálón, ez a cikk pedig ötleteket ad hozzá, a jelszó tehát: vásároljunk online!

Kütyüparádé
 
A legtöbb motoros ismeri azt az érzést, hogy kedvenc kétkerekűnk több, mint közlekedési eszköz: érzelmi kötődés, az önkifejezés eszköze, sőt maga a szerelem. Ennek jegyében a legtöbben igyekszünk motorunkat saját képünkre formálni, ehhez pedig a lehetőségek szinte kimeríthetetlen tárháza áll rendelkezésünkre a világhálón, ez a cikk pedig ötleteket ad hozzá, a jelszó tehát: vásároljunk online!
 

 
 
 
Már vagy egy évtizede is van már, hogy az elektronikus kereskedelemből megírtam a diplomamunkámat. Akkor még viszonylag gyerekcipőben járt ez az ágazat, bár a jóslatok exponenciális növekedést jósoltak, a jelenlegi tendenciákat csak a legmerészebbek látták. Időközben nagy divat lett a globalizációt átkozni, viszont az okos ember amit nem tud megváltoztatni, azt megpróbálja a maga hasznára fordítani, hát tegyünk mi is így! Jelenleg a kínai gazdaság hullámai söpörnek végig a világpiacon, amit mi is a saját bőrünkön érezhetünk: szinte minden termék már Made in China. Legutóbb, amikor MZ-mmel begurultam a műszaki állomásra vizsgára, a vizsgabiztos hiába kereste az „E” betűt a visszapillantó tükrön. Pedig magyar motoros boltban vettem. Ezt adták. Ez is kínai import. Persze a világbajnok magyar Áfával megturbózva már nem is annyira baráti az ár. Nem is beszélve arról, hogy a budapesti importőrnél fele annyiba kerül, mint vidéken. Erről jut eszembe Eötvös Gábor zenebohóc klasszikussá vált előadása: van mááááásik!
 
A külföldi (főleg kínai) webáruházakról sok cikk született, én most csak néhány motoros terméket szeretnék megmutatni, amiket az ebay.com-on vettem a januári influenzaszezon alatt. Némi angol tudással bárki megteheti, sok esetben pedig ingyen postával is hozzájuthatunk a kiszemelt termékekhez.
 
 
 
 
 
1.        Látni és látszani! Mivel a biztonság alapvető fontosságú, erre költeni igen jó befektetés. Az egyik legolcsóbb megoldás a fényvisszaverő szalag vásárlása (reflective sticker). Fehér színben vettem 5cm széleset és 3m hosszút, potom 900 Ft-ért. A teljesen fekete sisakon jól mutat és a láthatóságot nagyban segíti, motorra, biciklire, kisgyerkőc járgányára is tehető. Nagy divatja van a kifejezetten felnire készülteknek.
 
 
 
2.      Egyetlen garázsból sem hiányozhat egy jó guminyomás mérő (tyre pressure)! Ritkán kell, de akkor jó szolgálatot tehet. Műanyag tokban 800 Ft-ért igazán jó vétel, az autós boltban ugyanez van a polcon több ezer Ft-ért.
 
 
 
 
3.      Egy jó tankpad (tankpad) hiányzik a a boldogsághoz? Millió fajta színben és mintával kapható, amit én vettem kb. 650 Ft volt. Igen erősen tapad, de védi a tankot a zippzár és gombok karcolásaitól.
 
 
 
4.      A kormányvégsúly (bar ends) nem túl gyakori a szocimotorokon, pedig segíthet a stabilitásban, akár utólag is felszerelhetőek az univerzális darabok. Esés esetén pedig védenek, ezért is jó vétel beszerezni egy párt a kormányunkra. Én két párral vettem, mert bukógombának is jók, de a speciálisan bukógombának árultaknál lényegesen olcsóbbak. A kínálat formákban is színekben igen széles, a klasszikus feketével biztosan nem nyúlunk mellé, egy pár 750 Ft-ért szinte ingyen van ha a hasznosságát nézzük. Csak a kormányunk méretét kell figyelnünk, ETZ-hez 7/8” kormányhoz való kell.
 
 
 
5.      Egy jó hőmérő/óra (temperature/clock) a vágyad? 850 pénzért a tiéd is lehet ez a szép darab kék háttérvilágítással. Mivel ez autóhoz készült, érdemes úgy elhelyezni, hogy eső közvetlenül ne érje. Aki inkább mutatósat szeretne a kormányra, talál vízhatlan kiviteleket is, akár króm házzal.
 
 
 
 
 
6.      Egyre jobban terjed a motorosok között is a fedélzeti töltési igény, sorra jönnek ki a jobbnál-jobb megoldások. GPS, okostelefon, rádió, mp3 lejátszó, lámpa kempingezésnél, elektromos matracfújó pumpa….egy motoros szivargyújtó aljzat jó szolgálatot tehet (lighter, charger). Kombinálható digitális voltmérővel (voltmeter) is, hogy mindig tisztában legyünk akkunk töltöttségével vagy akár dupla USB-aljzattal szintén töltéshez.
 
 
 
7.      Ha motorunk biztonsága is fontos a számunkra, de mégsem szeretnénk magunkat nagy költségekbe verni, vegyünk GPS-es nyomkövetőt (GPS tracker)! Ha már megtörtént a baj, ennek segítségével könnyebben megtalálhatjuk motorunkat (autónkat, gyermekünket, kutyánkat…). A siker titka a jól elrejtett jeladó, amelyhez már csak egy SIM-kártyát kell vennünk és nem nagyobb az egész, mint egy gyufásdoboz. SMS-ben kommunikálhatunk vele és parancsokat is adhatunk neki. Sose legyen rá szükség, de ha mégis, akkor örülni fogunk, hogy nem sajnáltuk azt a mintegy 4500 Ft-ot a beszerzésére.
 
 
 
 
8.      Egy jó nyári kesztyű a vágyad (gloves)? Az alapfelszereléshez tartozik, hiszen nem csak motorozás közben véd, de baj esetén is reflexszerűen kezünkkel tompítjuk az ütést. Itt is igaz a szabály: a honi kereskedők igyekeznek magas áron eladni terméküket. Ha csak egy könnyű szövet nyári kesztyűt szeretnénk, 2000 Ft körül már protektorosat is vehetünk magunknak többféle színben. Én a feketéből vettem magamnak is, ajándékba is. A nagy nyári forróságban nem kényelmes a nagy, vastag marhabőr kesztyű, így jó ha ilyen is van a tarsolyban.
 
 
 
9.      Manapság egyre inkább a gyári alapfelszereltség része motorkerékpárokon a fokozatkijelző (gear indicator). Ha már csak ennyi hiányzik a boldogsághoz és nem okoz gondot némi ekecselés a felszerelésével, 4300 Ft körül már a miénk is lehet egy ilyen szett többnyire piros vagy kék kijelzővel. Működési elve egyszerű, váltáskor egy jeladó mozdul el a két szenzor valamelyikéhez, így az elektronika érzékeli a váltást és ehhez igazítja a kijelzőn az értéket. Felszerelése a motoron kívül történik, de mivel típusfüggő, többféle felszerelési megoldás létezhet.
 
 
 
 
10.  Talán a legnagyobb örömet a sisak headset okozta (helmet headset). Többféle típus létezik, bluetooth kapcsolattal csatlakozik a telefonunkhoz és menet közben bekapcsolja a telefonhívást a sisakba. Amit én vettem az rádióként is működik, még 90-nél is egészen jól hallani a zenét, hívás esetén pedig automatikusan lekapcsolja a zenét és bekapcsolja a hívást. 11ezer Ft igazán alacsony ár a boldogságért. Bár a képek és a leírás alapján a készülékemnek tudnia kellene kommunikálnia az utas vagy egy másik motoros ilyen típusú készülékével (V2 verzió), az enyémből (V0 verzió) ez a funkció hiányzik. Mivel a Kínába való visszapostázás túl költséges lenne, így marad nálam, mert amúgy kifogástalanul működik és az intercom nem olyan fontos.
 
 
 
 
Ezek a termékek csak kedvcsinálónak kerültek ide, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, mindenki megtalálhatja a neki tetsző termékeket. Alapfokú angol tudás azért elengedhetetlen, ha a vásárláshoz nem is feltétlenül, ha kommunikálnunk kell az eladóval, szükségünk lesz rá. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget! Ezután már csak egy bankkártyára és PayPal regisztrációra lesz szükségünk a pénz átutalásához. Figyeljünk a postaköltségre is, Kínából többnyire ingyen (Free shipping) jönnek a csomagok (az állam támogatja) és kb. 3 hét szállítási idővel számolhatunk. Ha kínai és van postaköltség, akkor az többnyire a gyorsabb postázás miatt van. Mivel minden tranzakció után az eladó és a vevő értékelik egymást, vásárlás előtt feltétlenül nézzük meg kitől vásárolunk! Több ezer eladott termék és 98%-os elégedettség felett bízhatunk egy korrekt eladóban. Lehetőségünk van fix áron (Buy It Now) és akár licitálás (Auction) során is vásárolni. Az árfolyamok változása is befolyásolja az árat.

Ez a cikk csak kedvcsinálónak, tájékoztatónak készült, a benne szereplő információk (és árak) csak az én tapasztalataimat tükrözik, azokat mindenki csak a saját felelősségére használja. Kérdés esetén szívesen segítek. Kásztomájzingra fel! J

 

:: Fórumok ::
Motoros túra (17977)
MZ (49036)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::
www.motoros.hu