hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. április 25. csütörtök 
Márk

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


levendel - 2006-07-01 01:14:20

És ennek a bizonyos korrupciónak az ágyaz meg, hogy pl ezesetben minimális érdekegyeztetés sincs a nép és a törvényhozói hatalom között. Szerintem így teljesen magától értetődő ami történik.
Ha egy szabályban az sem hisz, aki hozza, akkor meg pláne. Hiszen errefelé a deficites költségvetés foltozgatásáról szólnak az autós állami sarcok, semmi, de semmi másról.
Hogy mindez hová vezet? Pontosan ide:

"Egy magyar vízirendőr napi jattja nézetem szerint tizedét sem teszi ki még nyári napos időben sem egy afrikai rendőrnek. Nálunk a rendőr temérdek időt veszt azzal, hogy próbálja igazolni eljárásának - úgymond - törvényes menetét. Az áldozat nálunk vissza-visszafelesel, érvel, s meghatározott, mindenki által ismert szöveg-fragmentumokat citál. Minden alkalommal, minden "igazoltatásnál" úgy, hogy szerintem az üzletvezető és az áldozat is szóról szóra tudja a mondanivalókat és az ellenvetéseket. (...)
Afrikában mindennek nyoma sincs. A lottó-jelleg ott is megvan, de még ez sem szokta zavarni a policegeng tevékenységét, többnyire minden autóra vonatkozik a jatt. Ezt a jatott a tapasztalt sofőrök már előre elkészítik, s a kormányhoz fogják. Így mire a slameszok a géphez érnek, időveszteség nélkül át tudják adni. A jatt ellenőrzőpontonként kb. 300 CFA, azaz száz forint a semmiért. Sehol, soha nem hallottam okoskodást egyik fél részéről sem. Igaz én magánautóval ritkán mentem, de városközi taxival többet. A policegeng nem kezdi kérdezgetni a sebkötöző csomag ollójának sterilségét igazoló papír hollétét, nem nézi a sárfogó gumilap görbeségét, nem firtatja miért villog túl sűrűn az index, csak zsebel. Ugyanakkor a kizsebeltek a miénkénél sokkal kisebb összeggel megússzák a dolgot, gyorsan. (...)
Az afrikai szokásokat azonban én nem ismertem akkor még s ez okozott bizonyos félreértéseket. A mögöttünk tornyosuló sor értetlenkedett, a pénzbeszedő slameszok szintén. Elkezdődött a szokásos magyarázkodás. Aztán elmagyarázták az üzletmenet lényegét. Az autósok és a rendőrség között létezik egy "gentlement agreement", mely szerint a rendőrök nem piszkálódnak, egy kisebb összeggel beérik, de azt elég sűrűn szedik."


Szirmai Gábor: Afrika-Dahomey (2003)
:: Fórumok ::
MZ (49031)
Motoros túra (17976)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu