hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. április 19. péntek 
Emma

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


shamen - 2006-04-23 11:34:10

Üdv Rebel56!

Az írtad, hogy a „B” jelű jármű elsőbbségadásra kötelezett. Ennek a KRESZ 28.§ (2) bekezdés szerint eleget kell tennie.
Az irányváltoztatást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott – irányjelzéssel kell jelezni. Az irányjelzést irányjelző készülékkel, ilyen készülékkel fel nem szerelt jármű esetében pedig karral kell adni. A szóló motorkerékpáros karral adott irányjelzése azonban szabályszerű akkor is, ha a kellő időben megkezdett jelzésadását – a bekanyarodás biztonságos végrehajtása érdekében – a művelet tényleges megkezdésekor abbahagyja.

Az irányjelzést az irányváltoztatás megkezdése előtt olyan időpontban kell adni, hogy a jármű irányváltoztató mozgása a közlekedés többi résztvevőjét ne érje váratlanul, és képesek legyenek ennek megfelelő magatartásra.
Az irányjelzés az irányváltoztatási szándékot és az irányváltoztatás irányát jelzi, de nem ad tájékoztatást az irányváltoztatás pontos helyéről, módjáról, jellegéről. Az egymáshoz közel lévő útkereszteződéseknél nem jelezheti a jobbra adott irányjelzés, hogy melyik útra akar a jármű vezetője bekanyarodni.

Az irányjelzést adó járművel szemben elsőbbségadásra kötelezett jármű vezetője köteles meggyőződni arról, hogy az irányjelzés ténylegesen milyen irányváltoztatást jelez, és az irányváltoztatást jelző jármű tényleges továbbhaladásának megfelelően köteles elsőbbséget adni.
Ez van a jogszabályban.

Kérdésedre válaszolva ez elsőbbség meg nem adásának minősül, amely jelenleg kiemelt szabálysértési kategória. Magasabb pénzösszeg és esetlegesen járművezetéstől eltiltás is járhat érte. ( Tudom, ezt nem kérdezted. )

A másodikra részre reagálva, tök mindegy, hogy milyen jármű az, amely kinnfelejtette az irányjelzőt. A KRESZ-ben van olyan, hogy az irányjelzés nem lehet megtévesztő. Eszerint „megtévesztő az az irányjelzés, amely a jármű mozgásával ellentétes vagy a közlekedés többi résztvevőjét bizonytalanná teszi a jármű továbbhaladási iránya tekintetében”.
Csak maszek véleményem, hogy az idézett esetben az irányjelzés és a jármű mozgása nem ellentétes egymással. Ha valaki jobbra jelez és balra kanyarodik, vagy fordítva, az már lehet ellentétes.

A fenti esetben azonban az elsőbbségadásra kötelezett jármű vezetője nem tudhatja azt, hogy annak a védett útvonalon haladó járműnek ténylegesen van irányváltoztatási szándéka, vagy csak kinn maradt a jelző. Ilyen esetben úgy kell eljárni, mint egy elsőbbségadásra kötelezettnek. Ha kihajt, akkor felelős elsőbbség meg nem adásáért.

Én ennyit tudok mondani róla.
:: Fórumok ::
Motoros túra (17976)
MZ (49030)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu