hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. április 26. péntek 
Ervin

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


shamen - 2006-03-27 17:37:42

Hello Zapkorte!

Bontsuk szét egy kicsit az okokat. Kezdjük azokkal, amelyekért forgalmi elvétel és forgalomból történő kivonás jár.
35/2000 ( XI.30.) BM rendelet, valamint módosítása 34/2004 ( VI.28.) BM rendelet
84. § (1) A rendőr a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi, illetve a rendszámtáblát érvényteleníti, ha
c) a jármű közúti forgalomban való további részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár és a járművel ennek ellenére közlekednek,
g) a közlekedési balesettel érintett jármű kormányműve vagy futóműve, illetve karosszériája (alváza) nyilvánvalóan úgy károsodott, hogy a forgalomban történő részvétele bal-esetveszéllyel jár;
85. § A 84. § (1) bekezdés c) pontja alapján a járművel való közlekedés közvetlen balesetveszéllyel jár, ha a jármű
a) az üzemi fék meghibásodása miatt fékezhetetlen,
b) a kormányberendezés meghibásodása miatt irányíthatatlan,
c) kerekeire szerelt gumiabroncsok futófelületének bordázata a külön jogszabályban meghatározott minimális értéket nem éri el, vagy azt nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően szerelték fel.

88. § A közlekedési igazgatási hatóság - a kivonási okot észlelő hatóság értesítése alapján - a jármű forgalomból történő kivonását hivatalból rendeli el a 84. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben, továbbá, ha …

Azt hiszem a kérdés egy része meg is van válaszolva.
A fentiekből látszik, hogy nagyobb hibának kell lennie ahhoz, hogy intézkedjenek. A kitört hátsó lámpáért, vagy a nem működő irányjelzőért nem fogja a rendőr műszakira küldeni a járművet. Ha nyilvánvalóan friss a rongálódás, akkor elvileg felhívja a figyelmedet, hogy cseréld ( cseréltesd ) ki. Lámpabúra cserét nem kérhet a rendőr a helyszínen, de izzócserét igen. Azért van az izzókészlet. Ha nem világít valamelyik lámpa, akkor úgyis azt mondja az okos polgár, hogy amikor elindult még jó volt. Ha nincs egyértelmű bizonyítéka a rendőrnek ennek megcáfolására, akkor el kell fogadnia magyarázatként. ( Nekem egyszer azt mondta egy kiskölyök, hogy otthon még világított a hátsó lámpa. Ott bukott meg a srác, hogy nem is volt neki felszerelve, csak a vezetékek lógtak. Intézkedés: nyakleves és viszlát. ) Viszont kérheti a hiba elhárítását, ha az a jármű bal oldali világító testjeit érinti. Azt hiszem nem kell külön magyarázat arra, hogy miért. Persze ez utóbbi csak éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyoknál fontos, szikrázó napsütésben nem kimondottan.
A forgalmi engedély elvételéhez minimum két kopott gumi kell. A jogszabály is „kerekeire szerelt gumiabroncsok”-ról beszél.


A friss műszakis retek ( értsd korrodált ) autó egy más tészta. A rendőr nem bírálhatja felül az érvényes műszaki vizsgát. De kétségei lehetnek. Ekkor papírra veti tapasztalatait ( esetleg fényképet is készít a járműcsodáról ) és leadja jelentés formájában. A parancsnoka átíratot készít a területileg ( A jármű tulajdonosa vagy üzembentartója szerinti területről van szó. ) illetékes közlekedés felügyelethez. Ők pedig berendelik műszaki vizsgára. A lyukas kaszni mellett lehet ilyen ok például az ablakfólia, a szélesített felni is.

Ha kopott gumiért veszik el a forgalmit, akkor nincs műszakira berendelés. A hiba elhárításával tulajdonképpen újra közlekedhetsz. DE. Ha forgalmidat elveszik, akkor azt megküldik a területileg illetékes okmányirodának. Ott kitiltják a forgalomból, majd amikor bemutatod az új gumiabroncsokról és a szerelésről készült számlát, akkor ismételten forgalomba helyezik. És ez bizony idő, amely több nap, de esetenként hetekben is mérhetik.
Ja és ezzel párhuzamosan fut a szabálysértési eljárás. Ezt gondolhatná az ember kettős büntetésnek is, de nem így van. A szabálysértés elkövetésért büntetés ( bírság ) jár, a forgalomból kivonás az intézkedés.

Üdv! Shamen
:: Fórumok ::
MZ (49033)
Motoros túra (17976)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu