hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. április 20. szombat 
Tivadar, Odett

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


shamen - 2006-03-13 17:09:49

Szerintem szokás szerint elbeszéltünk egymás mellett. Egyrészről idéztem a szabálysértési intézkedésekre vonatkozó részt, amelyet te is. Ezek az általános szabályok, amely az alábbi címen is van. (http://www.magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok/bun/szabelj/szabsertjogkov#paragr7 )
Aztán megjegyeztem, hogy az egyes szabálysértéseknél kitérnek arra, hogy milyen intézkedéseket lehet alkalmazni. Az ittas vezetésnél ha jól emlékszem a járművezetéstől eltiltást hoztam fel, az elkobzást nem. Olvasd csak vissza.

Abban igazad van, hogy a leittasodás eszköze az alkohol ( Ebben saját tapasztalatom is van, de erről majd máskor ), hiszen attól lehet berúgni és nem a járműtől. De az ittas vezetés esz-köze akkor is a jármű, hiszen annak vezetésével lehet a szabálysértést megvalósítani. Hiába iszol, ha nem vezetsz. Természetesen nem tudok olyan esetről, hogy bárkitől is elkobozták volna a járgányt ittas vezetés miatt, hiszen a fogalmánál sincs ilyen lehetőség. Ha jól emlékszem ilyet nem is állítottam.

Mióta nincs a csempészetnek szabs alakzata? Akkor ez mi?
Vámszabálysértés
158. § (1) Aki vámárut a vámellenőrzés alól elvon vagy a vámteher, illetve a vámbiztosíték megállapítása vagy beszedése szempontjából lényeges körülmények tekintetében valótlan nyilatkozatot tesz, feltéve, hogy az áru vámértéke az ötvenezer forintot nem haladja meg, úgyszintén, aki e cselekmények bármelyikét megkísérli, százezer forintig terjedő pénzbír-sággal sújtható.
(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott cselekményt értékre tekintet nélkül gondatlanul követi el, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Azt az árut, amelyre nézve a szabálysértést elkövették, el lehet kobozni.
159. § (1) Aki csempészett vámárut vagyoni haszon végett megszerez, elrejt vagy ilyen vámáru-elidegenítésben közreműködik, feltéve, hogy az áru vámértéke az ötvenezer forintot nem haladja meg, úgyszintén, aki e cselekmények bármelyikét megkísérli, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott cselekményt értékre tekintet nélkül gondatlanul követi el, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Azt az árut, amelyre nézve a szabálysértést elkövették, el lehet kobozni.

Aztán itt van a bűncselekményi alakzata: Btk. 312.§.(1)
a.) Aki vámárut a vámellenőrzés alól elvon vagy a vámteher, illetve a vámbiztosíték megállapítása vagy beszedése szempontjából lényeges körülmények tekintetében valótlan nyilatkozatot tesz ( csempészet)
b.)Aki csempészett vámárut vagyoni haszon végett megszerez, elrejt vagy ilyen vámáru-elidegenítésben közreműködik (vámorgazdaság),
Vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Az összehasonlításból látszik, hogy az 50.000 Ft-os értékhatár, amely a cselekményt szabálysértéssé, vagy bűncselekménnyé minősíti.
Aztán itt van az elkobzás. Igazad van abban, hogy a csempészet bűncselekményénél az átalakított járművet elkobozzák. Btk. 77.§.(1) bekezdés a.) pont. „El kell kobozni azt a dolgot, amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak, vagy arra szánták.” Az elkobzást nem lehet elrendelni, ha az eszköz nem az elkövető tulajdona, kivéve ha a tulajdonos az elkövetésről előzetesen tudott. Stb.

De ez az én értelmezésem szerint csak bűncselekménynél van. Szabálysértés esetén csak a csempészet dolgot kobozzák el, az eszközül használt járművet nem.

Üdv! Shamen

Ui.: Mégegy kis agytorna?
:: Fórumok ::
Motoros túra (17976)
MZ (49030)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu