:: Szavazás ::
Hogyan védekezel a magas benzinárakkal szemben?
|
|
- Fórumok -
Papír mizériák - új hozzászólás Összesen: 72 oldal
Nem igazán ismered a törvényeket, csak párat. De mondok egy példát, ami talán érthetővé teszi a dolgot:
A bank lefoglalja a motort, elveszi a törzskönyvet. Irhatsz akárhány adásvételit, a tulajdonjog egy centit sem fog változni.
De mondok még valamit. Ha valaminél az állam előírja hogy a tulajdonos hivatalos helyen nyilván legyen tartva, az a valami az állam szerint csak akkor vált tulajdonost, ha ő is tudomásul veszi. Tehát ha tulajdonos is a vevő az adásvlteli által, az állam csak az általa elismert tulajdonossal hajlandó szóbaállni.
De nem csak az állam. Prónálj valakivel a nevedre iratni egy ingatlant, majd menj el a bankba, kérj rá jelzálogot. Meg fogják nézni a földhivatali nejegyzést, aztán elhajtanak ha nincs a bevedeb. De ugyanazt megteheted motorral is. Egyből a törzskönyvet fogják kérni.
De nég egy példa: Tavaly előtt a gárnűfelügyeletbél viuzsgán törzsköbyvet kértek és csak az azon szereplő bihette vizsgára a járművet, vagy közjegyző előtt felhatalnazott. Az adásvételovel mehetett bárki ahová akart, de nem vizsgára.
Tehát az adásvételi nem jelent tulajdon átruházást, csak tulajdonról való lemondást valaki javára.
Viccelsz ? Mint írtam , jogszabály szerint az adásvételivel igazolhatod a törzskönyv kiállításáig a tulajdonjogodat. Tehát tulajdonjog megszerzésének igazolására alkalmas. Olyannyira, hogy akkor is továbbadhatod tulajdonosként, ha megvetted de nem írattad át, simán bejegyzik a legutolsó tulajt, és majd a közbenső mulasztó tulajokon visszamenőleg behajtják a vagyonszerzési illetéket is. A legutolsó bejegyzett tulaj és az aktuális tulaj közti adásvételik, ha folymatosan egymást követve megvannak, nincs akadálya a bejegyzésnek.
Szerinted, miért lehet behajtani a tulajdonszerzési, vagyis vagyonszerzési illetéket az átírást mulasztóktól ? Azért tán, mert nem is szereztek tulajdonjogot ??? Dehogynem szereztek, ezért lehet lehúzni őket, mert tulajdonosok voltak bejegyzés nélkül is.
A lizing feltétele nem azonos az adásvételével, ne mosd össze a kettőt ne keverd a szezont a fazonnal, ott világosan le van írva, mikor lesz tulaj a lizingelő .
Szerinted, ha adásvételivel veszek egy ingatlant, amit köztudottan csak hónapok múlva kegyeskedik bejegyezni a földhivatal, akkor én a bejegyzésig nem is vagyok tulajdonos ? Nem értem, sokan vitába szálltok, és halovány sejtelmetek sincs a jogszabályokról.
Lehet, hogy a joghoz nem értek, de végigjártam ezt a mókát.... Teherautót vontunk ki a forgalomból és halkan súgom csak, hogy 3,5t felett nem kell bontási igazolás. Ezért gondoltam, hogy motorhoz kell. De ha nem kell, hát nem kell. Az eladó bejelentette az eladást? Szar ügy, ha nem... Viszont kiválóan tudsz kopizni, mint ahogy a neved is mutatja. Mikori az az írás, amit bemásoltál? Érdeklődj utána a dolgoknak. Én személyes tapasztalatból mondtam ezeket.
Pedig igaza van, Az adásvlteli jelen esetben nem jelez tulakdoni viszonyt
Az adásélteli egy szerződés. Nem miden szerződés igazol tulajdont. Ékésd pl lizing szetődést. Csak x odő mulva megy át a másik tulajdonába.
Rendszámos jármű esetlben a törvéby kimondja a törzskönyv jelképezi a tulajdon viszonyt. Illetve régi járműveknél a forgalmi. Azaz a törvény kimondja a tulajdonos az, aki ezeken az iratokon szerepel. Az adásvételi szerződés csak tulajdonról való lemondás, illetve felhatalmazás arra, hogy a vevő az államnál saját tulajdonába irathassa a járművet. A vevő tulajdonába akkor kerül a jármű, ha az állam ezt szentesíti.Az az egy rendszámos járműtulajdonosává csak az állam tehet.Mint mondtam, van pár ilyen dolog. Pl ingatlan, jármű, bizonyos állatfajták. Ez régen is így volt, lásd marhapasszus, földhivatali bejegyzés.
A buktató ott van, ha az eladó bejelenti az elidegenítést . Ehez kell az ő adásvételije. Ha nincs dátumozva, visszadobják, ha azon van dátum, onnan kezdve fejed felett lebeg a bárd, mert ha a két dátum nem stimmel majd, mikor üzembe helyeznéd az pl. magánokirat hamisítás.
A kivonás ott történik, ahol be kéne jelenteni a tulajváltást, tehát a kivonást kezdeményező tulaj egyidejűleg a kivonásnál máris eleget tett kötelezettségének.
Nem vagyok biztos benne, hogy érdemes veled vitázni. Furákat írsz.
"Az adás-vételi pedig nem a tulajdonjogot igazolja, hanem a tulajdonjog változást. Ami nagyon nem ugyanaz."
Hisz a tulaj változása következtében másnak lesz tulajdonjoga az ingóság - tulajdon - felett , a tulajdonhoz pedig tulajdonjog kötődik, mely elválaszthatatlan, mint pl. tulajdonlás. Nagyon erőlteted a belemagyarázást, pedig önmagadnak mondtál ellent.
Ekkora szamárságot nem kellett volna írnod. Ugyanis a tulajváltozást az adásvételi, ami teljes bizonyító erejű magánokirat, helyből igazolja. Jogszabályrészt ismertettem, mikor azt írtam, hogy a törzskönyv kiállításáig ezzel igazolható a tulajdonjog, tehát kár vitáznod erről a tényről.
Amúgy nem tudsz itt olyat írni, amit sok évvel ezelőtt már meg nem írtam volna. Csak nézz vissza itt és a police, vagy az oldalkocsi fórumon, meg fogsz lepődni. Ne tévesszen meg hogy pár évig nemigen írtam ide, nem újhullámos vagyok.
Régi adásvételre az akkori szabályok vonatkoznak, ha feltételezzük hogy valóban tulajtól lett vásárolva a vas, és ez kiderül a jármű nyilvántartásból, akkor az adásvétel szabályos, viszont a vevő papírilag mulasztásba és késedelembe került, de ez más téma.
Tudod, ami számodra logikus, az nem biztos hogy jogilag megáll.
És végezetül egy megtörtént érdekes példa, hogy is megy ez külföldön:
Pannónia őrült barátom egy restaurált TLB-t elajándékozott az öccsének aki Kanadában él.(ne legyen olyan honvágya)
Kiment a motor a hajón, forgalmija se volt a motornak,csak egy adás vételi.
3óra alatt rendszámot,friss műszakit kapott a motor,azóta is használja.
Még Kanadában a rendszerben nem volt ilyen típus, hát nyitottak egyet.Semmi hivatalos dokumentum nem volt, hát csináltak.Még csak meg se fordul a fejükbe, hogy loptad, mint kishazánkban.
Ott épített házi motorra is kapsz így papírokat, ha az ottani vizsgakövetelményeknek megfelel.
Mi mikor fogunk itt tartani?:))
Korábban Mz, simson fórumon volt kérdéses segédmotornál a mabiszos 100ft/napi büntetés ha nem fizetted az éves biztosítást.:
Én esetemben 2005-ben bementem a biztosítóhoz, hogy szüntessem meg a szerződést, mert nem használom a motort.Akkor azt mondták rendben vagyunk.Most kötnék rá, fizessek büntetéseket,szolgáltatásokat, na mindegy.
Biztosítós ismerősöm tanácsára eladtam a segédmotort a feleségemnek, és neki kötöttünk biztosítást.Úgyhogy már Ő is motortulajdonos, és a probléma megoldva, és még jogszerűen is jártunk el.:)
Mindkét esetben ha kis, ha nagy a motor az a gond a régi járműveknél, hogy ma esetleg törvénytisztelő állampolgárként jól cselekszel, mindent elkövetsz, hogy nyugodtan aludj, de x év múlva lehet érvényét veszti mind az amit addig tettél.
Az az egy homály számomra csak, hogy a megváltozott szabályok miatt ugyanúgy bejelentési kötelezettsége van az eladónak vagy mivel Ő végleg kivonta így nincs.Szerintem így nincs.Ti, hogy tudjátok?
A vitát én a saját példámmal tudom alátámasztani.Vásároltam veterán motort, aminek átvettem a csonkított szürke forgalmiját, amiben bejegyezték 1990-es forgalomból való végleges kivonást.Az eladó él, írtunk egy újfajta adásvételit(tulajdonjog átruházási izémizét), így azzal bármikor visszahelyezhetem a forgalomba, persze egy kis csellel.Nem írtam rá dátumokat, és a tulajdonjog átruházási mind a 4 példányát véletlenül megtartottam.:))Az eladó fénymásolatot kapott.Így az idő sem sürget.Természetesen, mindíg cselezni kell, hogy a változó jogszabályokat ki tudjuk védni.
Egy a fontos:bármit is veszel legyen egy forgalmi(még ha ki is vonák végleg, a mai jogszabályok szerint mégsem végleg), és egy épp aktuális formanyomtatványú adásvételi.Ja és éljen a tag!
Ma még úgy gondolom nem fogom soha forgalomba helyezni,de ha később mégis meg akarom tenni akkor mindenem adott hozzá, és már nem kell a sírból kikaparni az eladót:))
Látom az arcmérettel nincsenek gondok...
Egyébként miféle járművet vett? Vett egy vasdarabot rendszám, forgalmi, törzskönyv és minden egyéb papír nélkül.
Ezért nincs is átírási kötelezettsége.
Az adás-vételi pedig nem a tulajdonjogot igazolja, hanem a tulajdonjog változást. Ami nagyon nem ugyanaz.
Ezért nem kap igazolást az átíráshoz (az elveszett forgalmi/törzskönyv) helyett az okmányirodától csak a tulaj, aki meg ugye meghalt.
Mellesleg, ha járműről beszélnénk, akkor már az ezer éves adás- vételit is a hajára kenheti.
Ezért: 304/2009. (XII.22.) Korm. rendelet.
Ha pedig feltámad a tulaj, beszerzi a hiányzó igazolásokat és valami csoda folytán minden összejön, akkor is forgalomba kell helyezni.
Mint írtad, ehhez a járműhöz nem kell bontási igazolás. Hurrá, akkor ez nem gond. Viszont nem tudni miért vonták ki a forgalomból.
Mondok egy példát: Ha gépjárműadó meg nemfizetése miatt vonták ki a forgalomból, akkor nem fogják visszahelyezni, amíg az fennáll.
Szóval szívás.
Bár ezeket mintha már írtam volna...
A dolog ennél árnyaltabb. A tukadingogot gépjárműre a firgalmi testesítette meg régebm manapság a törzykönyv. Érvébytelen szerződés vagy nem tulajdonostól való szerzés semmissé teszi a szerződést. Érvénytelen a szerződés, ha gépjárműkébt lett a gaom alkatrész meghatározva és négse lett a forgalni átadva.Illetve mostabában a törzskönyv. A törzskönyvet pont azért találták ki hogy a forgalmitól elkülönüljön a tulajdont jelző papír. Ez azért jó, mert a gépjármű így forgalomban tartható ha bank zár alá vette a járművet. Csak eladni nem lehet, mivel a bank elveszi a törzskönyvet.
Naga a szerződés nem minden esetben elég a tuladonosi viszonyba kerüléshez. Törvény előírhat bozonyos lépéseket.PL ingatlan esetém a földhivatali bejegyzést, járnű esetén az átírást. Ezen mozzanatok nélkül a tulajdon átruházása nem történik meg.
Összefoglalva: rendszám köteles jármű eladása nem történhet meg a forgalmi, illetve mostmár a törzskönyvbélkül. Ha nem volt ilyen, a szerződés semmis, az eredeti tulaj a tulaj,
Amíg az átírás nem történik meg, hivatalosan az eredeti tulaj a tulaj.
Szamárságot írsz, az adásvételi helyből igazolja a tulajdonszerzést és tulajdonjogot, ez alapján be is jegyzik. Sőt, ha megvetted a járművet adásvételivel, de nem írattad át, határidőn belül, máris megbüntetnek mert nem fizettél határidőre vagyonszerzési illetéket, függetlenül a jármű esetleges kivont státuszától.
Nem akarlak bántani, de ha ennyire nem értesz semmihez jogilag, minek tudorkodsz itt ?
Véglegesen kivont jármű ismételt forgalomba helyezése
2009. május 23. | Print
Az eljárás az ügyfél kérelmére indul az Okmányirodában beszerezhető nyomtatványok kitöltésével. Személyesen, de meghatalmazott útján is intézhető.
Az ügy intézéséhez szükséges okmányok, nyomtatványok:
Minden esetben szükséges dokumentumok:
a járműhöz kiadott érvénytelenített új típusú forgalmi engedély és törzskönyv, vagy a csonkolással érvénytelenített régi típusú forgalmi engedély,
a forgalmi engedély és a törzskönyv illetékének megfelelő illetékbélyeg, vagy nyilatkozat az illetékmentességről,
az érvényesítő címke díjának befizetéséről szóló postai feladóvevény (az okmányiroda adja ki),
a rendszámtábla árának befizetését igazoló postai feladóvevény (az okmányiroda adja ki),
a közlekedési hatóság által kiadott Műszaki adatlap,
az előzetes eredetellenőrzés során kiállított járműkísérő lap, mely 60 napnál nem régebbi,
a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás fennállását igazoló kötvény vagy fedezetigazolás,
az ügyfél személyazonosságát igazoló okirat,
adóigazolvány,
amennyiben tulajdonjog változás is történt, a tulajdonjogot igazoló okirat.
FORGALOMBÓL TÖRTÉNŐ VÉGLEGES KIVONÁS
Az ügy elintézéséhez fizetendő díj:
Az ügy rövid leírása:
Az ügyfél kérelmére az M1, N1 kategóriájú, / személygépjármű, tehergépjármű/ valamint a motoros triciklinek nem minősülő három kerekű gépjárművek forgalomból történő végleges kivonására kizárólag bontási átvételi igazolás ellenében kerülhet sor. A bontási átvételi igazolást valamint a jármű törzskönyvét, forgalmi engedélyét illetve hatósági jelzését /rendszámtábláját / az ügyintézés során az okmányirodában az ügyfélnek le kell adnia, melyek visszavonását a közlekedési igazgatási hatóság határozattal elrendeli.
Az egyéb kategóriába tartozó járművek / pl. vontató, motor, busz/ forgalomból történő végleges kivonása akkor kezdeményezhető, ha annak ismételt belföldi forgalomba helyezési szándéka nem áll fenn, mely esetben az a hatósági jelzés /rendszámtábla/ visszavonásával és a járműnyilvántartásba történő bejegyzéssel egyidejűleg az érvénytelenített forgalmi engedélyt és törzskönyvet az ügyfél részére vissza kell adni. A rendszámtáblát a MB Központi Hivatal részére /selejtezés céljából / meg kell küldeni.
Az adásvételi szerződés,jogszabály szerint, olvass utána, alkalmas a tulajdonjog igazolására a törzskönyv és a forgalmi kiadásáig, szóval te tudod rosszul. Ismét megkérdezem, motorkerékpárt mióta kötelező bontóba vinni ?
Mióta kell bontási igazolás motorkerékpárra ? Ki mondta neked, hogy a véglegesen kivont motorkerékpár nem helyezhető ismét forgalomba ? Nagy itt a sötétség, mióta nem jártam erre :-)
Amúgy is 2010-ben változott az adás-vételi szerződés tartalmi követelménye és már csak az új szerint írják át.
Szóval, sajnos elég rosszak a hivatalos üzembe helyezés esélyei.
Ez okés, de szerepel-e benne, hogy az eladó a jármű tulajdonosa? Ha nem volt semmiféle hivatalos papírja, hogy ő a tulajdonos, akkor már az adásvételin megbukott a dolog, ugyanis tulajdonjogot csak tulajdonostól lehet szerezni.
Neveket, személyes adatokat, motorszám és vázszám. Aláírva 2 tanuval.
Pontosan mit tartalmaz a szerződés (már ha nem titok)?
De írtam már korábban, hogy semmit nem kaptam csak adásvételi szerződést. Ezen felül pedig a előző tulaj örököseit el tudom érni. Ez a helyzet.
Ezt mondom. Csak a tisztelt tulaj nem méltóztatott válaszolni, hogy kapott-e egyáltalán forgalmit az adásvételkor. Ha nem kapott, akkor azért nem, mert már le lett adva. A rendszámot is hiába nézegeti, mert azt is megsemmisítik és törlik a nyilvántartásból, hogy újra kiadható legyen. A járműnyilvántartásban kellene, hogy meglegyen a tulaj neve. 10 éve szerintem már létezett komputer az nkh-nál :)
Lehet hogy egy ördögikőr lenne a dologból. A póthagyatékin kérhetik a motor forgalmiját.Ami megszertéséhez kellene az eljárás. Ugyanis régen a tulajdonjogot a forgalmi igazolta. Vagy adásvézeli. Ha a régi tulajnak is csak adásvételivek volt igazolható a tulajdonjoga, akkor megy tovább a malom.A BM a hagyatékihoz se tudna az örökösnek adatot szolgáltatni, mivel az eljárás vége előtt még nem tulajdonos. Hiába, a bürokrácia az bürokrácia.
Vagy akkor kell egy pót hagyatéki eljárás, amibe bele kell venni a motort, és az örököstől megvenni. Csak hát ez marha macera lenne, a költségeiről nem is beszélve.
Rosszul tudod, én így vettem az oldalkocsist.
Nem adnak ki adásvételi szerződésre semmit. Csak a tulajnak adják ki az igazolást és utána lehet eladni. Az adásvételibe pedig be kell írni, hogy nincsenek papírjai, hanem az mellékelt igazolás alapján lett kiállítva.
Attól, hogy soha nem volt törzskönyve és ideiglenesen nincs forgalomban, a forgalmi még megvan a tulajnál.
Ha meg véglegesen kivonták és valahogy megúszta a bontót, (Most már kötelező bontóba vinni.) akkor azt már soha senki nem fogja Magyarországon forgalomba helyezni!
Valószínűleg ez utóbbi a helyzet.
Illetve, ha nagyon öreg és jó is, akkor veteránként lehet próbálkozni!
Ha van érvényes, megfelelő adásvételi szerződés, a szükséges jármű azonosítókkal, akkor neki is kiadnák az információkat. De vélhetően az adásvételiben nincs rendszám, így nincs mi alapján visszakerestetni. És ez még nem a számítógépes rendszerben volt nyilvántartva, hanem papíron.
Hogy derülne ki a nyilvántartásból? Csak a tulajnak adnak ki adatokat, az meg halott.
Vett egy darab vasat adásvételivel. Elég szar ügy.
És nemcsak mit tartalmazott, az akkori előírásoknak megfelelt? Tanúk is aláírták? Azok a tanúk elérhetők még?
Az adásvételi mit tartalmazott? Alváz- és motorszámot? Ha megvan a rendszám, akkor az ahhoz tartozó azonosítóknak is passzolniuk kell.
Igen, pl. arról. Ha megvan a rendszám, akkor a nyilvántartásból kiderül, hogy mikor lett kivonva, ki volt a tulaj. Ha az öregé volt akivel az adásvételi megköttetett, akkor az már jó hír.
De talán meg tudják mondani, esetleg egy régi fényképről. Mi a teendő ha megvan a rendszám?
Szerintem szerezz egy ugyanolyat és építs át mindent, különben csak a kertben motorozhatsz vele. Kár lenne érte, ha már fel lett újítva.
Hát akkor nincs semmi, amivel a tulajdonjogodat igazolni tudod. Az örökösök se tudnák megmondani, mi volt a rendszám?
Se rendszám, se papír nincs, csak az adásvételi szerződés.
Ha véglegesen, bontási igazolással lett kivonva a forgalomból, akkor gyakorlatilag kilóra vettél vasat, mert nem tudod visszahelyezni. A vételkor kaptál forgalmit? Mert a végleges kivonáskor a rendszámot, törzskönyvet, forgalmit le kell adni. Mondjuk érdekes, hogy nem tudtak semmit mondani, mert a nyilvántartásban szerepelnie kell, még akkor is, ha bontási igazolással lett kivonva. Rossz hír, hogy az ideiglenes kivonás is elévül 10 év után, és véglegesen kivont jármű lesz.
Az sincs meg, mi volt a rendszáma?
Sehogy nem kéred meg őket.
Okmányirodai igazolással értékesíthető, de azt a tulajnak adják ki, aki pedig nem él.
Akkor valószínűleg az a motor már soha nem lesz forgalomban többet.
Hacsak nem donor motor és szám átütés útján, ami persze teljesen illegális.
Lassú voltam.
Jeken esetben marad a remény hogy a BM-nél megvan a motor. Azt hogy a BM-et hogy kérheted meg az előkeresésre, nem tudom.
Ha megvan a forgalmi. De mivel ki lett vonva a forgakombó már a vétel idején is, ez közel sem biztos. Forgalmi nélkül pedig csekély az esély. Csak akkor van esély, hamegvan a BM adatbázisánan. Ami 10 éve kivont motor esetén nem szokott teljesülni.
De ha megvan a forgalmi, akkor valónam úgy van ahogy írod. Még büntetést sem kell fizetni az átírás elmaradásáért kivont jármű esetén. ha jól tudom.
Csak forgalmi legyen......
Csak az a baj hogy egyenlőre még a régi forgalmi sincs meg. Ilyenkor mi van?
Bemész az okmányirodába az adásvételivel és a régi forgalmival és átírják. Persze nem kapsz új forgalmit. Jön még az újra forgalomba helyezés, a műszaki, új rendszám, új forgalmi, új törzskönyv, stb stb.
Kész vagyon!
Lenne egy kérdésem hozzátok!
Vettem 10 éve egy jawa 350-est (360-as típus)meg is van az adásvételi, de nem lett átírva és a rendszáma is le volt már akkor adva. Idén tavaly felújítottam és a papírjait el szeretném intézni. A bácsi akitől vettem meghalt már. Az okmányirodában a motorszám és a vázszám alapján nem tudtak semmit se mondani.
Mit tehetek ilyenkor. Hogyan tudom forgalomba helyezni? Annyi támpontom van hogy akitől vettem bácsi, felesége és lánya még él.
Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem sehogy. Egyrészt mert nincs forgalmid, törzskönyved, másrészt meg a vegyes bazárok miatt.
Sziasztok!
Nemrégiben vettem egy "átépített" motort: Pannónia blokk, Jawa váz és -tank, MZ első villa és -tárcsafék.
Adás-vételivel vettem, egyéb papírjai nincsenek.
Hogyan tudnám forgalomba helyezni?
Nagyon jó kis motor, szépen megy és jól motorozható.
"az új motor adás-vételijével"
mármint a motorblokkéval
Üdv,
Típusazonos motorcserénél elég, ha új forgalmit és törzskönyvet állíttatsz ki. Bemész az okmányirodába az új motor adás-vételijével és befizeted a 2x6ezer forintot az új okmányokért. Autónál kell valami igazolás is a szakszerviztől, motornál nem biztos. Értelem szerűen előtte meg kell venned a saját blokkodat pl. a macskádtól.... :)
Összesen: 72 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|