:: Szavazás ::
Hogyan védekezel a magas benzinárakkal szemben?
|
|
- Fórumok -
Oldalkocsi, kuli - új hozzászólás Összesen: 40 oldal
Fullkopy - 2005-11-16 12:09:30
Az oldalkocsi felszerelése nem minősül átalakításnak / ha a felszerelhetőség jogszabályi feltételei megvannak / tehát a leszerelése sem.
http://www.jogositvany.hu.hu/j5-1990.htm
"(3) Nem minõsül átalakításnak
f) a gyártómû által rendszeresített oldalkocsinak motorkerékpárra történõ felszerelése, amennyiben a motorkerékpár oldalkocsi csatlakoztatására alkalmas;
d) a jármûbe beépített ülõhelyek számának ideiglenes csökkentése;"
A d) pont nem az oldalkocsi leszerelhetőségére vonatkozik, hanem arra, hogy az ülés kiszerelése után az oldalhajóban akár terhet is szállíthatsz.
Ha az oldalkocsis jelleget ( a forgalmiban szerepel) meg akarjuk őrizni, akkor vizsgára az oldalkocsit természetesen fel kell szerelni.
Nyugodtan motorozhatsz szólóban is az oldalkocsissal, ugyanis a vonatkozó rendelet szerint nem minősül a leszerelése átalakításnak. Jogilag mindössze annyi történik, mintha az ülések számát ideiglenesen csökkentenéd a gépkocsidban.
Kettő kell rá. Hát nem tudom ők hogy oldották meg a műszakit....
Kérdésem lenne : kell e 2db rendszám az oldalkocsis motorra? Mivel mostanában újságokban többet is láttam 1 rendszámmal. Mindenkinek 2 van?
Szevasztok !Két hozzáfüznivaló az előttem szólókhoz:vagy szóló vagy fogat,ahogy vizsgáztattad úgy a legális,ha elkapnak biztos nem uszod meg (hacsak nincs ismerős)a másik jó állapotú oldalast találni olcsón kitartást ,türelmet igényel(úgyis elviszik előled)tehát a magunkfajta motoros keressen olcsót és lepukkantat ősszel, szopjon vele télen,de amikor kész lesz a szezonra jó nézni az elvégzett saját melódat(legalábbis én igy voltam vele)Szóval jövö héten lehet még gurulni,jó idő lesz?üdv Sanko voltam
No az lehet! Csak pénzügyi akadályai vannak, hogy oldalkocsim is lehessen, nameg találni is kéne egy hiánytalan, vagy legalább jó állapotút...
Egyes vélemények szerint nem, de viszont az idevonatkozó törvény szerint igen,mivel a jármű jellege megvátozik.
Visszont anyira más oldalkocsimotorral közlekedni, hogy ha bejön neked akkor nem fogod leszedni szerintem. Én próba képpen vetem 30 eF egy lepunkantat ,de bejött a cucc és most felújítás folyik.
Ha már oldalkocsi, én is szeretnék valamikor sort keriteni egy oldalkocsira a TS em mellé. Azt kérdezném, hogy ha a forgalmiba benne lesz, hogy oldalkocsival közlekedik, akkor ha lekötöm, és szoloként megyek vele, közben meg be van irva a forgalmiba h oldalkocsis, akkor megb@sz a rendőr érte?
Igen, a 75 saccom szerint is elmegy tartós sebességnek, viszont kíváncsi leszek a fogyasztásra, mert az nem lesz kevés...
Igen ez a probléma a 90 es tempó. De talán ez motorral még rosszabb, mert itt nem szorítanak le . Én biztam benne hogy a fogat ez tudni fogja stabilan de már tudom, hogy nem. Valószínű 14 -est teszek bele azzal meg akkor a 70-75 lesz a jó tempó.
Igen, a 15 fogasra írtam a 80-as utazót. Nem mintha nem lehetne több, a 4000-es fordulat valahol 83-84 körül jön ki, de valahogy már nem érzem olyan biztonságosan. Mindenképpen kell valami ballaszt a csónakba, máskülönben egy jobbos kanyar elég kellemetlen meglepetést tud okozni. Pláne az üres oldalkocsi könnyen pattog az úton a legkisebb kátyún is áthaladva. Hát 3 személlyel el is kell a 14-es kerék, de lehet ekkor a láncból ki kell venni. Egyébként sík úton egy személlyel a 15-össel simán elérte az óra szerinti 95-100-at (végsebességnek 105-öt írnak). Én sík úton használom inkább, ott az zavar hogy mindenki utolért és előzget. Hiszen buszok, teherautók, kamionok zöme 90-et tud menni, és ez a tempó a fogatnak tartósan sok, motornak sem olyan jó, meg a fogyasztásnak sem.
Oldalas Uralnál a 60 is csak 5 fok alatt. Nyáron 40-50 km/h a max. A Berva moped úgy meg el mellette, hogy nyáááááá.....!!!!
köszi az infót.Létezik 14-es fogaskerék, motorboltos mondta szerinte 3 személyhez, hegyekben az az igazi. Ezért töröm a fejem rajta.
Utazó sebesség ként írtad régebben a 80 Km/h ha jol emlékszem ,az a 15 fogaskerékkel értedted? Mások a 60-70 re esküsznek oldalkocsival. Uralos ismerősöm szigoruan a 60 Km tempót javasolta? Mivel nekem még csak szólóban van levizsgáztattva 70 nél gyorsabban nem mentem vele./nem akartam kimenni országútra a a
környékről/
Nekem 15-ös van benne. A felújítás után 16-os volt, de azzal a 4. nem volt valami hűde jó, kisebb emelkedőket sem bírta. Aztán a 15-össel sem lett jobb, később kiderült hogy karbibeállítási gond volt. Ha sok az emelkedő, akkor elkel a 15-ös, ezzel fel fog menni 2 fővel is, de a 4.-ket itt sem fogja nagyon tudni. 14-es kerékről nem hallottam, lehet az olyan kicsi már hogy nem lehet lefogazni.
Szólóban tökéletes sőt a 17 -is jó volt.Csak én főként a Bükk-ben motorozok ezért cseréltem ki.F lraktam az oldalkocsit 2- ten az öcsémmel próbálgattuk + szerszámok kb200-210Kg terhelés. Lehet a szólóhoz vagyok szokva de a 4 nekem oldalkocsival gyenge volt.Neked mivan benne?
Ha neked a szólón kevés a 16-os, akkor valami gond van, akár több is. Többen 18-assal vígan elgurulnak úgy, hogy nem csiga lesz tőle. A 16-os kerékkel az oldalasnak is mennie kell.
Jawa 638 +velorex 562 motorhoz milyen lánc fogaskereket javasoltok,használtok? Tudom, hogy a hivatalos a 15 -ös ,de nem tudom elég erős lessz -e vele, mivel nekem most 16-os van benne,és ezzel nagyon gyenge idulásnál és 4 -be. 14 -es használ valaki?
Sziasztok,szentesi oldalkocsiról képekben , alkatrész leírásban tud valaki segíteni?
Reméljük, a nagy terheléstől, a generátor se ég le, soha...:)
Katonai oldalasról másolj egy csinos kannatartót. Ez a legjobb megoldás, ekkora erőkarral a kerékkel egyvonalban, untig elég lesz a 20 liter keverék a kannában.
Azért jó mert nem folalja helyet. A kerék mellé gondolom felfogatni az alvázra.Kb 1m hossú vasat Viszont az egyik haver egy 55 Ah aksit hord az ülés mögött, és igy nem merűl le neki az akksi sem soha:)
Én csak egy beton járdalapot szoktam beletenni az aljára, a szerszámokkal együtt 15 kiló az egész de még így is könnyű. Az alváz dolog jó ötlet lehet, alul valahogyan beépítve nincs szem előtt sem, akár könnyen kivehetőre is meg lehet csinálni.
Köszönöm
A Víz az nagy ötlet! Én egy 15 Kg
súlyon gondolkozok keréknél az alvázon.
Számításaim szerint kb. egy 35 -40 kg utanak felelne meg. Nem tudom más probál-e rögzíteni ilyet velorexen
Rutinos oldalasvezető, ha tudja, hogy jobbára egyedül élvezi gépét, akár negyven kiló betont is betehet, ha nincs súlyt nyomó szerszámkészlet. Én sosem tudtam, lesz-e pótutasom, ezért 10 literes műanyag flakonokat töltöttem meg vízzel, amik szükség esetén elhajíthatók, vagy üríthetők voltak. A szerszámaim, tarcsi alkatrészek, cirka 5 kiló, és emellett húsz - harminc kiló víz már stabilitást eredményezhet, de nem kéne túlzásba vinni az oldalkocsi terhelését, mert a fogyasztáson jelentkezni fog. Tapasztald ki, mennyi ellensúly elég neked. Egy átlagos utas súlya hatvan kiló, az már mindenhova elég,kanyarban is, megfelelő sebességnél... Amúgy mindenkinek azt javasolom, az oldalas vezetését dűlőutakon, terepen gyakorolja be. Minél jobban dől az út oldalra, annál jobb. Pl, jobbra kanyarnál nem árt begyakorolni a saját tested súlypont áthelyezését, ha veszélyesen megemelkedik az oldalkocsi. Az oldalkocsi kereke elé szerelt 20 literes kannatartó kannával, és annyi üzemanyaggal, nem rossz ellensúly amúgy és hasznos is lehet... a hosszabb erőkar miatt, tekintélyesebb mint az oldalhajóban, ugyanaz a súly...
Mekkora súlyra gondolsz ?
A kerékdőlést és a kerékösszetartást oldalkocsis esetén egy terheletlen személyautóhoz hasonlítva kell értelmezni. Magyarul, mindkét oldali kerék teteje kifelé dől. A mellékelt linken a rajz egyértelmű, kukkoljátok meg. A mérési pontok fontosak, a motor kerekeinek egybenfutása alapkövetelmény, pl. zártszelvény melléfektetése kimutatja az eltérést. Én anno egyforma magasságú kis, cirka 10 centi magas műanyag virágládákra tettem az egyenes vasakat, a rajzon jelzett helyekre, és úgy mértem. Természetesen az oldalkocsi kereke mellé is kell fektetni ugyanezt. Így válik mérhetővé a kerékösszetartás. A dőlés beállításában segít a függőón, ha a szerelvény vízszintes helyen áll.
Sose húzott sík úton félre a gép, ha az oldalkocsiban volt ellensúly. Enélkül, természetes, ha elhúz.
http://kep.tar.hu/fullkopy/50242143#2
Szerintem az Armec rendszerű, az OK-hoz képest dönthető moci a megoldás... Kíváncs lennék, az NKH mit szólna hozzá...
MZ oldalkocsi eladó! Lepukkant állapotban. Van vele meló... 15000-ért odaadom.Csak vigyétek mert útban van!!! motorsokk@citromail.hu 06307101501
Oldalkocsi beállítás
http://www.youtube.com/watch?v=rmUfekP2dz8&feature=related
Nálam ha a csónak felé volt a motor döntve, még üresen is jobbra húzott még akkor is, ha teljes összetartásra állítottam, amit a cső engedett.
Összetartásal mi a tapasztalatod, érdemes variálni.
sorszám: 1585 (117706)
( előzmény: nagyfékdobos, 2009-09-28 19:38:58)
Én is az oldalkocsira döntöttem az összes motoromat, szerintem is az a helyes eljárás. Igaz, hogy a gyári leírásokat használhatatlannak tartom (Pannonia), inkább a tapasztalati útra hagyatkoztam. El is értem, hogy minden fogatom tökéletesen működik.
Sziaszotok, tegnap vissza olvastam a forumot a kezdetekig.
És sikerült ma ezek alapján beállitani a jawa 638 + velorex tipusú fogatomat. Amit tapasztaltam:
Az keréköszetartás 3 cm a jó.
Viszont a dölés 2 fok balra ,égy érdekes kérdés.Ha utassal megyek akkor jó a balra 2 fok. 60Km nem húz semere utassal.
Viszont üresen, jobbra/oldalkocsi felé/ kell a 2 fokot dönteni,hogy nehúzzon semerre.
A gyári leírások balra írják a 2 fokot.DE a Velorex.cz oldalon a nyitólapok egyikén tisztán látni,hogy a motor a fogat felé dől. Ugy, hogy nem tudom mi a jó megoldás, sterintetek?
Veteránjármű tulajdonosok, motorosok!
Évekkel ezelőtt barátaimmal azt tapasztaltuk, hogy a sokunk által kedvelt motorkerékpár utánfutóról, a Motorkuliról szinte semmilyen szakirodalom nem maradt fenn.
Ez a kecses kis jármű szépségével és praktikumával nem csak a múlt, hanem a jelen közlekedésének is pótolhatatlan kiegészítője. Ezt a kijelentést mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a több, mint 40 éve készült járműveket nem csak veterán motorkerékpárok vontatják az utakon. Az országban közlekedve többször láthatjuk, hogy különféle „mai” motorkerékpárok vontatmánya is a Motorkuli.
Hogy az eredet és a típus jellemzők tisztázhatóak legyenek, egy lelkes Pannoniás barátommal 2006-ban Motorkuli adatbázis készítéséhez kezdtünk.
Az első lépés az volt, hogy különböző internetes oldalakon, illetve a veterán szaksajtóban közzétettük hirdetésünket, miszerint keressük a Motorkuli tulajdonosokat és megkérjük őket, küldjenek adatokat járműveikről. Örömmel számolhatok be arról, hogy a kezdeményezés sikeres volt. A mai napig 136 Motorkuli került be a „nyilvántartásba”. Ez köszönhető a lelkes tulajdonosoknak illetve a sok kedves ismerősnek, akik börzéken, találkozókon, parkolókban és ki tudja még hol fotózták a kis utánfutókat és juttatták el hozzám a képeket.
Ma már tudjuk, melyik években gyártottak Motorkulit. Tisztázódott, hogy két típusban készítették, a típusok sajátosságai is egyre inkább körvonalazódnak. Nem is gondolná a felületes szemlélő, milyen sok apró eltérés tapasztalható a gumi torziós és a teleszkóp rugózású Motorkulik között.
A tapasztalat szerint a gyártás során emelkedő sorrendben látták el alvázszámmal az elkészült példányokat. Az adatbázis szerint már majdnem pontosan tudjuk (8 db-on belül), hogy melyik alvázszámú volt az utolsó gumi torziós és melyik az első teleszkópos Motorkuli. Megközelítőleg kiderült, mikor váltottak a gyártók az osztott prizmáról az egy darabos háromszög prizmára.
Sajnos még mindig sok a talány, nem minden alkatrész azonosítható be tökéletesen. Ahhoz, hogy az adatbázis még pontosabb, alaposabb lehessen, ismételten megkérek minden Motorkuli tulajdonost (azokat is, akik már küldtek adatot vagy fotót), hogy küldjön járművéről minél alaposabb illetve minél aprólékosabb, részletesebb fényképeket (több irányból, alulról, felülről, belülről és az adattábláról) ! Természetesen az adatbázisból semmiféle olyan információ nem kerül nyilvánosságra, amelyik felfedné a tulajdonosok kilétét.
Sokan megkerestek már olyanok, akik segítséget kértek járművük restaurálásához. Természetesen legjobb tudásom szerint mindenkinek segítettem illetve segítek a jövőben is. A cél az, hogy minél több Motorkulit mentsünk meg a jövő számára.
Elérhetőségeim a www.ringistvan.hu weblapon megtalálhatóak.
Veterános üdvözlettel:
Ring István
Ott vannak az elérhetőségeim
Vihető 80-ért is a jawa oldalkocsival együtt.
Jawa Ts350 (634) eladó.Műszaki nélkül. Oldalkocsival vagy a nélkül.1983" pár évet állt de üzemképes állapotban van..ETZ 250 eleje van benne.A motorja kifogástalan.Képeket emailban tudok róla küldeni. Az irányár oldalkocsival 100.000ft. Oldalkocsi nélkül 70.000ft.
Email: motorsokk@citromail.hu
06307101501
MZ oldalkocsi eladó. egy kis lakatos munka ráfér.(horpadások...) Sárvédője hiányzik.Képet emailban tudok küldeni róla. IÁ: 25000ft motorsokk@citromail.hu 06307101501
Jawa oldalkocsi eladó. Képeket emailban tudok róla küldeni. Iá:37000ft. motorsokk@citromail.hu 06307101501
Üdv mindenkinek!!!
Van egy duna oldalkocsim Pancsihoz, teljesen felújítottam, menetkész csupán egy aprócska dolog hiányzik... A tengely. Találtam mát itt-ott, de csak oldalkocsistul adják és nekem már nem kell még egy.
Ha tudnátok segíteni megköszönném!
Megelégszem egy metszettel ill méretekről is amiről tudok esztergáltati egyet!!
Köszönettel: Kristóf
U.i.:ha tudtok, a kristof.somlai@gmail.com címre várom a segítséget!!!
Kössz!!!
Ha valakinek volna elfekvőben jó, vagy rossz állapotú Motorkulija, vagy pilléje az feltétlen legyen szives megkeresni! dragboyz@hotmail.com vagy 06-30-387-1333
Ha képet tudna róla küldeni azt megköszönném
Ha valakinek volna elfekvőben jó, vagy rossz állapotú Motorkulija, vagy pilléje az feltétlen legyen szives megkeresni! dragboyz@hotmail.com vagy 06-30-387-1333
Ha képet tudna róla küldeni azt megköszönném
Üdv!
Nincs valakinek elfekvőben véletlenül jawa oldalkocsi nyerge?
Haligali 3 kerekűek!!!
Remélem Sirokban sokan jösztök......
Addig is vigyázzatok a gépekkel!!!
RnR!!!!!
Minden jót!!!
Trophygabi
Szevasztok!A jövó héten megyek haza szabira ,és juli 10-11.-én lesz Kisujszálláson találkozó.Kérdés:volt már valaki közületek ,milyen volt,hol van stb csak el kellene huzni a kulit...üdv sanko voltam
Szia!
Azért majd érdeklődj, túl nagy igény nincs rá, de ha megmarad, sebaj...
Autódnak jobbulást:)
Kösz a képeket,tetszene is a motorod,de sajnos elromlott a kocsim,és csak az alkatrészek majdnem 200 euróba fognak kerülni,így sajnos pénzileg nem jön össze.Ha esetleg nem kelne el továbbra,lehet hogy összejön a pénzem.De most sajnos ez van.Szervusz,Péter.
Helo tüdő!Köszi,megnéztem ,megcsinálom,azt hittem bonyolultabb a dolog.Nem veszem meg a kulidat ,minek nekem kettő...üdv sanko voltam
Összesen: 40 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|