:: Szavazás ::
Hogyan védekezel a magas benzinárakkal szemben?
|
|
- Fórumok -
Oldalkocsi, kuli - új hozzászólás Összesen: 40 oldal
kínáltak egy velorex 562 oldalkocsit nekem a634-esemhez, viszont a felfogatások közül szinte biztos, hogy valamelyik hiányzik...neten utánanézve viszont azt találtam, hogy van egy "jawa felfogatás", ahol a dupla bölcsőváz első, hengereknél elmenő részénél két felfogatási pont van, két nagyobb méretű, több csavarral a vázra szerelendő végponttal, hátul pedig egy alsó, a lábtartó mögötti lyukba, és egy felső a hátsó teló felső csatlakozása mellett lévő lyukba illeszkedően, illetve találtam "universal felfogatást", melyet webshopokban is árulnak, és különböző csőfelületekre rögzíti a rögzítenivalót (ilyen: http://e-motorparts.addel.hu/product_picture.php?product=JAWA%20VELOREX%20OLDALKOCSI%20R%D6GZ%CDT%D5%20*%20451956208831-CZ&url=http://www.addel.hu/store/termekfotok/2178/nagyarufotok/454811_nagyarufoto.jpg )
A kérdésem ,hogy a 634 esetében az universal felfogatás jó-e, illetve ha a "jawa felfogatással" akarom összerakni, akkor a 4 illeszkedési pont közül 3at, a mellékelt ábra "jawa" oldalán 2, 5 és 6 számmal jelölt alkatrészeket be lehet-e szerezni valahol, és ha igen, kb milyen árfekvésben lehet (mert nehogy a gombhoz kelljen varrni a kabátot)
itt a felfogatási módokat ábrázoló ábra:
http://www.mz-b.com/sidecar/vfast/vfastori.gif
A válaszokat előre is köszönöm, üdv, Dani
18-as motorkerékhez 16-os oldalas.
tehát 16-os motorkerékhez 16os lesz az oldalkocsi, a 18ashoz meg 18as?
A motor kereke 16 vagy18"-os a velorex -é minden esetben16" 18 " nem gyári és nagyon instabil
szeretnék valamikor egy oldalkocsit a 634emre. Ma megnéztem egyet, a csónak is olyan forma, mint a fényképeken látni ilyen típus mellett, azonban 16os kerék volt benne. Ez a normális kerékméret 634-es fogatban, vagy 18as kerék való bele?
Kulfoldon mas a szabalyozas, epithetsz magad is oldalkocsit, sot, egy kadat is felrakhatsz a motorodra es mehetsz vele. Igy aztan cegek is vannak aki oldalkocsikhoz es motorokhoz gyartanak alkatreszeket, felfogatoelemeket. Pl a Velorex amerikaban. Az Univerzalis szetjet ugy alakitottak ki, hogy gyakorlatilag barmilyen csovazas oldalkocsit barmilyen bolcsovazas motorhoz fel tudsz tenni. Sokan hasznljak is, bar azt olvasom, hogy nem tul jo megoldas, nagyobb sebesseghez mar merevebb megoldas kell, gyakran egy segedvazzal nagyon mereven ossze van epitve a motor es oldalkocsija. Mindenesetre keress kepeket a googlelel. Angolul az oldalkocsi: hack, sidecar, motorcycle rig.
A minap oldalkocsis építéséről volt szó. Tegnap láttam nagy boxer BMW-t Mz oldalkocsival. esetleg, ha valaki tud róla érdekelne, hogy csinálták, képek is jók lennének...
Ahol ráfog az alsó bilincs 35mm.
Hello,
Meg tudja mondani valaki, hogy mi az atmeroje a Velorex 562-es oldalkocsi vazcsovenek? Az a darab erdekel, ami a motor mellett fut vele parhuzamosan.
Koszi!
Sziasztok!Ki szokott közületek Jászboldogházára gurulni május elején?Akkor van a találkozó,szerintem nagyon jó!Már fent van az ezévi program az oldalukon
condorsmc.hu
csinálhatnánk egy közös sátorozást oldalassal,kulival,na jó szólóval is!
Vélemények?
üdv Sanko voltam
Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!!!!!
Sziasztok !
Megkezdem a sort és mindenkinek balesetmentes boldog új évet kivánok!Guruljunk sokat ezzel a qrva drága benzinnel,és kerüljön el bennünket a technika ördöge!
ui.:igyatok helyettem is ,én melózok
Üdv
Sanko voltam
Koszonom, email ment.
a ket tengely jo tavolsagra van, asszem olyan 25 centi. (regen mertem). Majd keszitek par fotot.
Had segítsek .Milyen motor és milyen oldalkocsi. Ebben otthon vagyok Ha írsz elérhetőséget képeket is küldök szívesen de meg is csinálhatom ha kell
Látni kellene a kettőt együtt,így nenéz bármit is mondani. Egy ügyes szaki biztos megtudja csinálni. A lényeg hogy az oldalkocsi tengelye megfelelő távolságra essen a motor hátsó tengelyétől.
Hogyan volna a legjobb atalakitani az oldalkocsi alvazat, hogy a motoron az eredeti felfogatas helyere mehessen az oldalas? Gyaforlatilag a csocsonkot, amibe a gombszorito "nyele" van beszoritva, azt kellene elorebbvinni. node, hogyan? A Pannonian egyebkent a hatso labtarto nyulvanya van megerositve gyarilag egy masik csodarabbal. Egy karosszeris meg tudja csinalni, nem?
Hát,Tudod nálunk semmi sem tökéletes...../az országban/....sem a jogszabályok, sem a betartásuk.
Ja, webkamera: az autó, amibe a szondát dugják nem látszik, így úgy tűnik, mintha a vizsgált jármű zöldkártyáját intéznék...
A magyar ember találékony! :-D
sorszám: 1896 (125359)
( előzmény: Fejes Attila, 2010-12-25 13:47:58)
Szia, november 26.án vizsgáztattam a T-1et ,feltették fékpadra, és fényképeztek a vizsgán, 1 vebkamera pedig működik a kpm felé.
Én is hallottam már, hogy a motort is fékpadra teszik, én még ilyet nem láttam, mondjuk elég régen vizsgáztattam motort...
:-D
BOLDOG KARÁCSONYT mingenkinek!!!!!!
A jawa-n vagy egy furat a lábtartó melett oda kell, kellene felfogatnod az oldalkocsit, a lábtartó nagyon gyenge. Rendesen meg kell erősíteni azt a részt.
Nem egy Rembrand kep, de azert valamennyi lathato a kozdarabbol ami a szorigombot tartja.
http://bikepics.com/pictures/2117652/
Kosz a kepeket, most mar tiszta, hogy gyakorlatilag ott is a hatso labtartot hasznaljak. Megerosittetem egy karosszeriassal mint a Pannoniakon volt es jo lesz.
http://ringistvan.hu/upload/kepek/oreg_tlf_59_x500.jpg
http://kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/03/14/18/82/U0003141882/T00000001260297561376/5011809_TNM.jpg
http://pannonia.veteranmotor.com/galeriak/motorosok/oroszlansz/Pancsi04.jpg
itt talaltam egy kepet a pannonia vazrol:
http://m.blog.hu/km/kmbbamako/image/PICT0369%5B1%5D.JPG
Szerintem a ket felfogatasi pont:
Hatul a az also bolcso vege (kimerevitve egy 45 fokos csovel)
Elol a motortarto elemek felett a cso. Ezen ment at a gomszorito rudja. (Gondolom en.) Velemenyek? Koszi!
Kerestem azokon is, emg a Szlovakoknal is. Valamiert ott nem volt divat az oldalkocsi. Nem is ertem, plane, hogy a Velorex az cseh. :/ Meg nyaron (akkor kezdem el keresgelni) volt egy itt nem messze, de elszalajtottam. (pedig a tulaj nem is tudta mennyit er, 200zl-ert megkaptam volna. :/ ) Aztan azota folyamatosan nezegettem, vegul ezt talaltam 200km-re innen. Be kell vallanom, hogy a dizajn baromira tetszik! :D Tud valaki egy rajzot a neten, hogy hol van a Pannonian felfogatasi pontja az oldalkocsinak?
http://www.hasznaltauto.hu/talalatilista/motor/YHUF9UJK00ZD3UAK0UORCMAUOW044Z3KG8HWCEPG46I2WG4J5JHGRKCGL8LWUDRZKEW6ITWAKKRA5P4AJJAJC0AOHGJIE7QPD3I6HDF7IRCLDMOR7CCKKJ9AAKS6FJLQOIIIESDU54Y2ES/page1
Itt van öszesen 2 darab. Világos, és elég messze vagy, érthető hogy megpróbálsz abból építkezni amid már van. Cseh internetes aukciós oldalakat lehetne még felkutatni, ha ott lenne, azért az már nem akkora távolság.
Hogy beszerezheto az egy kicsit erdekes kerdes. Lengyelben nincs. A Vatera-szeru oldalon egesz 2 darab van, felujitva, 4500zl-ert. Horror arak es boszme tavolsagok.
Őszintén szólva, inkább add el a Duna oldalkocsit, könnyen lehetne vevőt találni rá és akassz a motorra helyette egy Velorex-et, beszerezhető, arra a motorra való, van féke, sokkal kevesebb macera és minden szempontból megfelelő megoldás.
Nálam az oldalasét meg sem mérték, az első hátsót az igen, de nekem kellett rátolnom, ők csak a berendezést kezelték :)
Sziasztok!
Kérdezném, hogy szerintetek egy Czetka 250 sport elbír egy jawa oldalkocsit?
Hivatalosan rá lehet rakatni?
Köszi RAT
Én már voltam az oldalkocsissal műszakin. Az ember csak vakarta a fejét, hogy a motor fékpadra nem tudja feltenni, mert ugye ott az oldalkocsi. Vagy leméri a motor fékeit, azután megfordítja és leméri az oldalkocsit. Viszont akkor az oldalkocsit fordítva tekeri, mert csak háttal tud ráállni. (Bal oldalt ott van maga a fékpad, meg egy vas korlát.)
Vagy ráteszi az autó fékpadra de mivel az oldalkocsi a motor egyik kerekével sem fut semmilyen síkban ez sem lenne jó mérés. Na meg túl könnyű a szerkezet is ehhez. Ezen nagyon jól eldiskuráltunk, majd megkérdezte, hogy fog e a fék, mondtam, hogy fog, és ennyiben maradtunk. :-D
Wow, pentek ota nem neztem ra a forumra es latom, mekkora lavina indult meg. Mindenesetre sok dologra ravilagitottatok.
Szoval: Ugy gondoltam, nem lehet gond barmilyen gyari oldalkocsi felszerelese barmilyen gyari motorra (foleg ahol dupla bolcsovaz van) mert rengeteg fotot lattam angol vasakrol. Ha olvassatok a thegsresources.com-ot, ott sokan hasznlanak GS850-eket, kulonbozo oldalkocsikkal. (Velorex gyakran, az univerzalis felfogatoval)
Szoval Megvettem ezt a duna oldalast, es eszembe sem jutott, hogy nincs rajta fek. annyira alapvetonek tunt, hogy minden kerek fekezett. Beneztem. A Rajta levo Dniepr kereket leszedtem rola, es kapott egy feljebbfurt, ujracsapagyazott MZ 16"-os kereket. A fek rogzitesevel meg nem vagyok kesz, Arra gondoltam, hogy egy 3x25mm-es acelidommal rogzitem a feket az egyik tengelytarto csavarhoz ugy, hogy fekezeskor a fek pontosan a vasidom vonalaban akarna tole ELfordulni, igy huzza az elemet. Tettem mar be mas motorokba ezzel a modszerrel mas hatso kerket, es nem volt gondom, de szivesen varom az otleteket.
a felfogatas. Itt vannak ketsegeim. Az eredeti Jawa felfogatasi pontok:
Elol-alul: motortarto lemzre szerelt kozdarabbal
Elol-felul: Vazra szerelt univerzalis bilinccsel
Hatul-alul: (Ugy tudom)a vaz also csoven a kozepsztender felfogatasaban
Hatul-felul: Az ules es a teleszkop kozott.
Jelen pillanatben egy keszitett kozdarabbal van rogzitve elol. A 4 motortarto csavar fog ket acelidomot (L idombol hajlitva, hegesztve) ezek egy 2mm-es falvastagsagu csovel vannak osszefogatva, amely a motortarto lemezzel parhuzamkosan fut es ebbe van beleerozitbe a golyo amire az oldalkocsi fog. Persze leirni sokkal nehezebb, mint ha egy fenykepet kuldenek, ugyghogy majd toltok fel.
A felso felfogatas az bilincses.
a hatso-also az ami nem tetszik, a hatso labtarto helyere tudom felfogatni a rogzito golyot, es ezt a vaznyulvanyt nem tartom eleg masszivnak. tervezem egy vastag lemez behegeszteset a vaz es a labtartonylvany koze. Ehhez meg talalnom kell egy karosszeriast.
(hogyan van megoldva a Duna felfogatasa Pannoniara?)
a felso felfogatas az ugyanaz, mint a Velorexnel, az ules alatti lyukon megy at a felfogatoszem.
Gondolkozom azon, hogy az oldalkocsi modositasaval elobbrehozom a hatso felfogatast, hogy ne a labtarto helyere, de a gyari helyre keruljon.
Kepeket majd toltok fel.
Nagyon meglepődnél, ha tudnád néhol hogy működnek a dolgok...
Azért nem a féket szokták elnézni, de láttam már, hogy egy tengellyel végezték az összes mérését, de ha valaki ezzel megkeresne, úgyis azt mondanám, hogy csak kitaláltam...
Amelyik vizsgabázis szemet huny egy hibás fék miatt és egy olyan kocsit kienged a közútra, azzal bűncselekményt követel el, és nem szeretnék ilyenek miatt egy baleset részese lenni. Ha tudsz ilyet helyet, add meg, már jelentem is fel.
Ja, kicsit csúsztattam, az egyik adat valóban téves volt. És igazad is lenne amennyiben egyik napról a másikra történne a fékteljesítmény romlása, de ez olyan lassú folyamat, amihez hozzá lehet szokni, főleg ha 6 tengelyről van szó, amiből 5 tárcsafékes, a hiba pedig a dobféken jelentkezik.
Lehet, hogy van lelkiismeretes vizsgabázis, az én tapasztalatom az, hogy meg akarnak élni, és kisebb-nagyobb szabálytalanságok felett szemet hunynak, egyrészt mert szükségük van a munkára, másrészt nagyon sok csóró ember van, akiktől elvennék az autózást, ha mindent betartatnának.
A 18 meg a 2 kissé eltérő arány, mert egy szóló tengelyen max 11,5 tonna lehet útkímélő felfüggesztéssel. Nagyon könnyű terhelés üresen lehet ennyi egy nyergesen, azoknak igen könnyű a hátulja. Akár ABS vagy EBS van rajta, amit tudsz érezni egy fékpróbánál, hogy látod a kivezérelt levegőnyomást, félrehúz-e a kocsi, milyen a lassulása. Persze az érzet szubjektív, de nem is az értéket kell megérezni, hanem az eltérést, ha nem olyan mint szokott lenni.
Fenntartom: a magyar műszaki csak pénzbeszedésről szól!
Azért egy 18 tonnára tervezett fék, hidd el, 2 tonna terhelésnél még nagyon rossz állapotban is nagyot tud fogni, egyébként te hogy próbálnád ki, főleg, hogy még ABS is van rajta?
A Duna oldalkocsi-kerék teljes egészében megegyezik a P20 típusú motorkerékpár-kerékkel,különbség csak a csapágyazás és ezzel összefüggően a csapágyfékek furatai. Amennyiben az
oldalkocsit a rendelés alapján fékkel szállítja a gyártómű, úgy a fékberendezés teljes egészében megegyezik a P20-as motorkerékpár hátsó kerekének fékberendezésével.
"A Duna oldalkocsi-kerék teljes egészében megegyezik a P20 típusú motorkerékpár-kerékkel,
különbség csak a csapágyazás és ezzel összefüggen a csapágyfékek furatai. Amennyiben az
oldalkocsit a rendelés alapján fékkel szállítja a gyártóm, úgy a fékberendezés teljes
egészében megegyezik a P20-as motorkerékpár hátsó kerekének fékberendezésével."
A vizsgaállomáson számszerűleg tudják mérni az eltéréseket, amit persze házilag ugye nem lehet. De elindulás előtt meg kell győződni, hogy egyáltalán működik vagy sem. Mindegy, hogy üres a szóló kocsi, valamennyi terhelés van azért a hátsó keréken, egy fékpróbánál azért ki lehet szúrni hogy egyáltalán fog vagy sem. Egy tapasztalt teherautósofőr amúgy is kellene hogy szúrja, ha valami nem úgy működik mint máskor. De buszoknál tudtommal reggel indulás előtt szemle, próba van, lehet van ilyen vizsgálat egy fuvarozócégnél is. Ha nincs, akkor a gkv köteles indulás előtt átnézni.
Király!
Vajon előre megtervezték papíron rajzasztalon? Statikai számításokat végeztek-e?
Király!
Vajon előre megtervezték papíron rajzasztalon? Statikai számításokat végeztek-e?
Szép munka. Csak a csónak Duna, vagy a váza is abból származik?
Összesen: 40 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|