:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Mekkora nyomatékkal kell meghúzni a tárcsát? Illetve lehet az a probléma, hogy volt egy durvább balesetem vele és az első felnit is ki kellett utána centírozni. Talán a kerékagy is kapott egy pofont... Mindenesetre kipróbálom egy komplett másik kerékkel hátha megjavul a dolog aztán összekombinálok egy jó tárcsát egy jó kerékkel:)
A torpanás pedig úgy működik, hogy ha alapjáratrol odahúzom neki megindul szépen olyan 2200ig ott elbizonytalanodik. Ha gázt adok neki többet akkor még rosszabb a helyzet. szóval ilyenkor éppen csak annyit szabad adni neki hogy gyorsuljon, máskülönben jobban fullad. A kipum az még tiszta mert 2000km-t mentem vele mióta megvettem. Magyar utángyártott sima dob. A karbim meg egy eredeti csatos bvf, 135ös főfuvival. A súbere viszont új, meg a tű is de ezek legalább MZA-sak ami elvileg jó minőségű. A régebbi 30n1-es karbimmal pedig lent még rosszabb volt. Alul kegyetlenül sokallt vele. Ez a karbi viszont jó mert 75-80nál sk úton egy személlyel 3,5L-ert, Városban 2 személlyel sem ment 4,5felé a a fogyi. Viszont a szembeszelet nem kedveli a gépezet.
Egy ponton fogott a régi tárcsával, de érezhetően.A tartalékot leszabályoztattam, na megoldódik a gond.Mentem vele vagy 50 km-t és már az is fog egy ponton.Kerék nem üt, nyomatékkulccsal kétlépcsőben sorrendben meghúzva és mégis szar.Mondjuk az is marad....
Már hogy nem húzódik el eléggé a féktárcsától a dugattyú?
Az nekem is ilyen, ha a fékpadon jól teljesít és nem fogja a kereket csak hozzáér a tárcsához picit, ne foglalkozz vele :)
Csapattársam görcsölt rajta egy csomót.
Brembo karmantyúkkal és dugattyúkkal neki jó lett. A dugattyúk kisebbek, szerintem ennyi a titka.
E-bayről rendelte.
Hogy mennyibe kerül, Bambit kéne megkérdezni, nem harap a bácsi :)
Fogyasztás növekedni fog.
Menetteljesítmény javul. Jobban nem fog forogni, de nyilván nyomatékosabb lesz. Túrások szeretik éppen ezért.
A hengerfejet szintén hozzá kell reszelni, hiszen nagyobb átmérőjű a furat, de ez nem a te dolgod ha Bambira bízod.
Viszont én azt mondom, hogy amíg ennyire véres a motorod torka, lehet hogy egy korrekt rendberakás is elegendő lenne neked ahhoz hogy elégedett legyél a motor teljesítményével.
Mondjuk 40%-os fékpadi hibát nem 0,05mm-es ütés okoz :D
Vagy olajos volt a tárcsa, vagy durva deformáció volt benne. Bár ahogy mondod, hogy két fékbetét között csattog a tárcsa, az nagyon-nagyonnemjó kategória és elég lenne egy műanyag vonalzó hogy javítsak azon :D
Konkrétan féktárcsát még soha az életemben nem szereltem, tehát a sarokszámokkal sincs tapaszatom, viszont precíziós gépszerelésben és méréstechnikában jártas vagyok, szóval ezt ezek alapján mondom.
Könnyen elhúzódhat egy tárcsa akkor is ha jó állapotú minden. 0,01mm beosztású mágnesállványos mérőórával ki lehet órázni a felfogatási helyet. kb. 0,05mm hiba alatt kellene maradnia, szerintem kb. ez ami már látható a fékpadon és ez az a pontosság, amit házilag van esélyed elérni.
Aztán a felfogatott tárcsán is megmérni az ütést, persze átlósan több lépcsőben nyomatékkal lehúzva. Ha valamelyik csavarnál beljebb húzódik a tárcsa akkor vagy 0,03mm-es hézagoló acéllemezt alápakolni azon a részen, vagy aláfestesz gyorsan száradó nitrófestékkél és úgy hézagolod ki.
AZONBAN lehet, hogy a legegyszerűbb és olcsóbb az lenne, ha elvinnéd egy szakemberhez aki felszabályozza és összerakja neked, mivel házilag 0,05mm alatt tartani a hibát nagyon nem könnyű, főleg ha nem ez a szakmád.
Torpanás. Nyilván érezni kellene miről beszélsz mert lehetetlen leírni és így diagnosztizálni is ilyen jellegű hibákat a távolból, de elsődlegesen ez kétütemű motor.
3000 alatt én kuplungot sem eresztem rá, gyári ajánlás szerint sem érdemes ott használni mert gyorsabban tönkremennek a csapágyak.
Jó persze nyilván lehet használni gyorsításkor, vagy lassú krúzoláskor, de nem érdemes ilyen tartományban tartani, bizony váltani kell.
A torpanás, amúgy lehet karburátor beállítás és a kipufogó hibája miatt.
Sajnos mint tudod a karburátornál a nem túl precíz utángyártott, vagy eredeti de kopott alkatrészek is beleszólnak.
Nekem is hosszú játék ez, mire elfogadható szintre sikerül kikompenzálni, szóval nincs olyan egyértelmű megoldás hogy húzd fel a fúvókatűt, vagy emeld meg az úszószintet 1,5mm-el.
Meg kell figyelni konkrétan milyen terhelés, és gázkar állás mellet torpan, ha ráhúzod vagy visszaereszted akkor elmúlik e, kicsi vagy nagy terhelés mellet dadog, és ennek megfelelően módosítani a karburátornak azt a tartományát, lehetőleg úgy hogy a többi tartományt ne cseszd el.
Kipufogóval meg hát sokat nem tudunk tenni, csak kicserélni, ha rossz a méretezése. Ha át van ütve a csillapító akkor bármilyen utángyártottra cserélheted csak jobb lesz, de az igazi egy gyárival lesz.
A 300-tól nem fog meggyógyulni.A végsebessége nem fog nőni, viszont nyomatékosabb lesz.Ha lyuk van a teljesítményben az karbi beállítást igényel, esetleg égesd ki a kiput, és egy nagyon pontos gyujtásállítás sem árt (3mm,035mm nekem bevált), én is ezzel a problémával küzködtem, de nekem meggyógyult elektronikus gyujtással, és egy zsír új gyári kipuval.
Viszont a fékkel én is szívok.Féktárcsa leszabályozva, fém fékcső, grimeca főfékhenger, új karmantyú, és egy ponton mégis fogja a betét a tárcsát.Ha sokat szivat teszek bele fékdobot:)
Az ötlet jó, többeknek bevált.
De legjobb, ha ezt mz klubon teszed fel.
Ott nagyon sok ember élt ezzel.
Avagy regisztrálj ott, és adatlapokat is tudsz nézni.
így hirtelen aki ott olyan géppel van:
Gabsic, Pointer,Mzsanyi250/1.
Állítólag erősebb, jóval nyomatékosabb, alacsony fordulaton is jól húz.
Tehát emelkedőket jobban bírja, ez egyértelmű.
Fogyasztásban pedig van akinek kicsit, (max féllitert nőtt) valakinek ennyit sem.De legjobb, ha ott érdeklődsz, mert többet nem tudok róla mondani.
Ja, ha 300-asítani szeretnéd Creation, akkor ne Kovácshoz menj, hanem Bambihoz.
Ő nem szívesen csinálja, tudom.
Bambi mester állítólag lengyel dugót tesz bele, ha jól értettem. Hozzá kell tehát vinned a gépet akkor. Pointer, aki szegedi, ő is ezt tette...
Tudom nem sokat mondtam, az se nagyon konkrét.:( De talán valamit mégis ért.
Teknőc
Erre én is kíváncsi lennék :)
Gondolkodok erősen egy Bambi-féle 300asításban. Valakinek tapasztalata menetteljesítmények és fogyasztás terén? Csak a hengert fúrják vagy hengerfej-átalakítás is történik? Anyagilag mennyire megrázó egy ilyen beavatkozás?
Igazából fémtisztára lecsiszoltam az érintkező felületeket mert műszaki előtt szoptam sokat az elsőfékkel. Ami csak rossz lehetett rossz is volt. Ütött a tárcsa, eresztett a főfékhenger és még a munkahengereknél is eresztett az olaj. Kész rémálom volt kapkodni a vizsga előtt, pláne úgy hogy nem lehet normális karmantyúkat kapni. A vizsgán ígyis 4szer mértek rá mire a 40% ütés alá ment...
Jah és még egy kérdés. Mit lehet tenni az ellen, hogy 3000alatt is menjen a gépezet? Utángyári kipuff, megszakajtós gyula, utángyári kipuff és csatos karbi. 2300 és 2600 között hezitál. Hétvégén 2 személlyel a Zemplénben sokat kellett kapcsolgatni emiatt..
Akkor most mi a kérdés, ha tudod rá a választ? :)
Természetesen nem szabad szorulnia, és nem szabad ütnie a tárcsának.
A felfogatási felületet órázd ki, csúnyán rossznak kell lenni a csapágynak vagy gányolt csapágyháznak hogy az üssön. Inkább szennyeződés lesz a tárcsa felfogatás alatt, vagy nem egyforma nyomatékkal húztad le a tárcsa csavarjait. Igen. A tárcsát nyomatékkulccsal kell felrakni, mert pont olyan érzékeny mint a vízhűtéses motorok hengerfeje.
Szépjóreggelt!
Érdeklődnék, hogy mennyire szabad fognia az első féknek kiengedett állapotban (ETZ tárcsafék). Gondolom semennyire. Nekem viszont érezhetően fog ha megforgatom a kereket, de nem egyenletesen, lehet is látni hogy minimálisan ide-oda jár a tárcsa. Az lehet hogy a kerékagy üt? Mert raktam rá másik, hibátlan tárcsát és azzal is ugyanezt produkált.
Értem, de talizhatunk is Szögeden...;)
Telefonon majd értekezünk...:)
Teknőc
Köszi :) Egyenlőre már biztos, hoyg egyedül, így valószinűbb a haveri szállás :)
Szia!
Most hirtelen ennyi, de még nézek, hátha többet találok,- s más is forog még a fejemben...;)http://szegedlive.hu/hirdetesek-2/szallashelyek-247/olcso-szallas-szegeden-4500-ft2foej-162103.html
http://www.szegediszallasok.hu/hu/content/madzsar-j%C3%B3zsef-koll%C3%A9gium
Teknőc
Értem, ha barátnővel mennél, Éremes ám Szegeden is szétnézni..;)
Vaskalapos- más lehetőség? -Szétnézek, oksa?
Teknőc
Még semmi sem biztos, se az hogy egyedül megyek (barátnővel), sem pedig az, hogy hol szállok meg... Van Szögedi ösmerősöm (age 26), de elég vaskalaposak a szülei :) Nem tudom, mit szólnának hozzá, ha nem egyedül állítanék oda :)
Ez kiderül e hó végéig :)
Értem, akkor nem e hónapról van szó.
Egy jó hónap múlva jössz.
Szállás van?
-Avagy az eladó segít ebben is?
Teknőc
Jó, te majd sör, én bor..Elfogadva!
ki mit szeret...
Teknőc
Ez a mai nap a halálom :o)
Elvileg ha istenke is úgy akarja akkor okt. 23-án megyek és 24-én jövök. Tehát egy éjszakát biztosan ott leszek :)
Bor számomra tabu... az utolsó pohárral amit megittam azt érettségikor a gyakorlati mesteremmel tettem. pertu gyanánt... Többet sosenem... Legyen sörike :o)
No, ha csak itt írtad, az semmi gond.
Azt hittem a telefonban mondtad neki...
DDDD
Teknőc
Az lehet...
Pedig Lajost írtam.
Nála már biztos, hogy nem, sőt én is kapok majd..;) na, már mindegy.
Oszt sok sikert a papírozáshoz, de legalább segít az előző tulaj...
Hát nem semmi amibe bele vágtál, az tuti!
No, meg majd A Haza útra is kíváncsi vok.
Meddig leszel Szegeden?
"Ezernyi hála" -Szívesen.:))
Ugyan már, egy jó pohár vörösborral koccintunk este, egy jó túrán, ennyi is bőven elég. ;) :)))
Teknőc
Jajj nem László, Lajos :) Szóval nahhh mindegy... ebből már nem mosom ki magam :o)
Köszi Teknőc, a Lacibá cirka 7500HUF ellenértékben elvállalta a furatást :)
Ezernyi hálám halálodig üldözni fog :)
Szia!
Szögedi vok, levél-emil ment..
Teknőc
Vettem egy ETZ 250-et :)
Megbolondultam.
Kérdések:
Szeged környékén furatás?
Szeged környékén vizsgáztatás?
Szeged környékén átiratás?
Segítséget és válaszokat várnék :) Illetve egy olyan emberke számát, aki tud nekem ebben segíteni:
A motort ideiglenesen kivonatta a tulaj forgalomból szept. 10-én. Műszakija lejárt.
Milyen papír mizériáim lesznek e miatt? 2 nap alatt ez rendezhető story?
Illetve... van egy 350-es Jawa-m... 3 éve nem használom... se biztosítás se semmit nem fizetek, de a rendszáma nálam van (nem vonattam ki)... lesz ebből nekem valami baj az MZ átiratásánál? :)
Gyújtó és egyéb elektronikák, bővebb infó a http://jawa.5mp.eu/web.php?a=jawa oldalon.
Sziasztok!
Gyújtás problémám van és aki Isaszeg közelében lakik vagy jár kérem jelentkezzen. Fontos lenne
Előre is köszönöm!
Jól mondja Keri. Még annyit hozzá, hogy menet közben ne vedd le az akku sarut, mert nem egészséges.
Hát, azért nem ugyanaz. Köszi, de én ETZ-re vadászok.
Esetleg ha most raktad be az elektronikus szabályzót, akkor fordítva van bekötve...gyakori hiba, és általában tönkre is megy tőle a fesszab.
16V????? egyértelműen rossz a fesszab.
A feszültség szabályzás úgy működik, hogy a gerjesztőtekercs áramát (forgórész) változtatja a feszültség szabályzó. Minél nagyobb a gerjesztő áram annál erősebb a mágneses mező, és annál nagyobb a feszültség.
A lejövő feszültség 14,4V-nál van korlátozva. Ennél nagyobb működő feszültségszabályzónál nem tud lejönni.
Háháá :) Ez kérem a gyakorlati része a száraz elméletnek :)
Tanulni kéne inkább elektróra!!!
Sziasztok!
Pár napja írtam, hogy az ETZ-men a töltés nem a legjobb. Ma volt időm megnézegetni rajta a dolgokat. Ha járó motornál lehúzom az akkusarut akkor is megy, világítással is. Levettem az állórészt, keféket rendben találtam, annyi volt az állórésszel a probléma, hogy a rászegecselt testsaru kissé laza volt, azt a szegecset pedig megütögettem, így most nem lötyög. Bár ez lehet nem mérvadó, de megkerestem a csillagpontot is és megmértem mindhárom tekercset, itt olyan 1ohm körüli értékeket kaptam. Állórész gyűrűit megcsiszolgattam finoman. Diódákat kimértem, mindháromnál 820-30mV nyitófeszt mértem, másik irányba természetesen nem ereszt át egyik sem. a fesszab érintkezőit megcsiszolgattam, ellenőriztem a csatlakozásokat. Világitás nélkül és helyzetjelzővel is 3000nél 12,5V körül van a fesz és 4000nél már majdnem 16v. Mihelyt ráadom az első fényszórót 3000 alatt már 12V alá esik a feszültség, 4000nél 12,5 körül és 5000nél se megy 13 felé. Továbbá ha rajta van a világítás, akkor halványan elkezd égni a töltésjelző. Annál jobban ég, minél magasabb a fordulat, de ekkor is csak halványan. Valakinek ötlete esetleg?
Még semmi sem biztos, csak reggel derül ki...:(
Kint leszel gyarmaton lehet én is (mi is), majd összefuthatnánk... :D
Igen Ts, de a lényegen nem változtat, a katonai pörgősség meg van, a törése nem akkora mint az Etz-é, ennyi.
Basszus! Ez TS dob? Azt hittem ETZ... :-(
A Lecso féle cikktől megint megjött a versenyzési kedvem, csak kár, hogy nem tudok:)De már megint keresgélek donort racingra..:)
Keri holnap mész gyarmatra szurkolni?
A dob Debrecenben van, használtan vettem én is egy éve, akkor kiégettem, lefestettem, a lényeg, hogy nem zörög.Nincs agyon horpadva, a de a tipikus versenyzési nyomok fellelhetők rajta.Mzclubon van fenn a hírdetések közt, ott megnézheted, de rajta van a jófogáson is
A kuplung a balfaszság miatt forog le, nem a lóerőktől, a 3. fokozat meg a szar hézagolástól hal be. A többlet lóerőknek ahhoz sincs köze.
Természetesen ETZ 250 titán főtengellyel és hajtórúddal. De az erőtől a pukklung leforog a tengőről, és meghal a 3. fokozat.
Az már régi. ETZ 250 vs. P20?
http://totalbike.hu/tesztek/2012/09/15/a_vilag_legjobb_pannoniaja/
Ezen menjen inkább a vita :)
És miért pont az? Kétütemű, vagy négyütemű vagy villanymotorral? Ha villanymotorral, melyik típusúval? Keféssel, BLDC-vel, soros motorral?
Ha belsőégésű, milyen olajjal és gyertyával? :-)
Most már csak egy kérdés maradt:
MZ vagy a Jawa a jobb? :D
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|