:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Hali!
A gyujtó trafó vezetékeihez nem nyultam, ezért ezeket nem cserélhettem fel. Viszont babráltam a fesz.szabot a dinamót és az index relét-lehet ott köttem el valamit?
Megnézem kapcsolási rajz alapján köszönöm a hozzászólásod!!
Milyen motorról van szó?Speciel etz-hez 1130 ft a mofakernél.
Sziasztok
A müszertartó öntvényt lehet rézzel forrasztani?
Mert ugye spiáterből van és azt nem lehet hegeszteni meg ilyesni.
Segitségeteket előre is köszi!
Nekem van egy tippem de ez csak tipp.A gyujtótrafó két vezetéke fel van cserélve.
Sziasztok!
Valaki segítsen!
125-ös TS-em van a problémám az, hogy ha gyújtáson van a motor az akksi leesik 1 Volt környékére! Én zárlatra gyanakszom,a kérdésem hogy ezt a zárlatot(ha ez a hiba)megtudom e keresni multiméterrel vagy hogyan tudnám ezt megszüntetni és javítani!
Az akksi új, de a régivel is ezt csinálja+a fesz.szab. is tökéletesen működik, mert bemérettem!
Segítségeteket vagy tanácsotokat előre köszönöm!-már szeretnék újra motorozni!!!
van egy kérdésem!
Tegnap voltam végre 1et kerülni és megfigyeltem h az index 4-5e fordulaton és felette veszettül villog! Alsóbb fordulaton rendben! Ez a jelenség rendellenes avagy nem? Magas fordulaton is u.a. erösségű/nagyságú áramot termel a gen.????
„A DDR könyvírók meg sosem tévednek.” Nem könyvírók, hanem vezető mérnökök. Pályafutásom elején, 1986-1992 között villamos üzemmérnökként dolgoztam. Készítettem műszaki leírásokat is. Gondolod, hogy ezek egy az egyben mentek a nyomdába? Fenét. Átnézte a főnököm és mások is. A gyárból nem kerülhetett ki olyan szöveg, amiben durva hibák voltak. „Ezért, most, hogy nyugodtan tudd abbahagyni ezt az elméleti és mellékesen tök meddő vitát” Fiatalabb koromban volt egy okos emberekből álló társaságom, akikkel sok elméleti vitát folytattunk a világ kis és nagy dolgairól. Az elméleti viták (értelmes emberek számára) nem meddők, mert segítenek megtalálni a megoldásokat és tréningezik az elmét. „hogy nyugodtan tudd abbahagyni” Nyugodt vagyok, bár bevallom, kissé bosszant, ha valaki meghamisítja a szavaimat.
1. „A 3 fázisú generátor és a 3 fázisú dinamó az tök ugyanaz” Németül minden, ami a motorkerékpárban áramot termel, Lichtmaschine, akár dinamó, akár generátor ebből ered a fordítási bizonytalanság. Ha nem tudsz nyelveket, nem gúnyolódj egy nyelvi jelenségen.
1.5 „A generátor öngerjesztő” Már írtam, hol van remanens mágnesesség, megmutattam az eredeti német cikket. Ha ezek után még gúnyolódsz, az csak azt mutatja, hogy más nem maradt a tarsolyodban.
2. „ebből pedig az következik, hogy mindent lekövet a rendszer (Még a 4A körüli indexvillogtatást is), nincsenek feszültségcsúcsok” Csúnya dolog meghamisítani mások szavait. Nem állítottam, hogy nincsenek feszültségcsúcsok. Azt állítottam, hogy ezek nem akkorák, hogy bármit tönkretennének.
3. „A feszültségnek az áramerősséghez, ezáltal a mágneses térhez sincs semmi köze,” Ismét hamisítasz. Induktív környezetben az áram a feszültséget időbeli késéssel és a hirtelen változásokat elsimítva követi.
„mert nem értek hozzá” Te mondtad.
Sajnos ezt a technikát az utóbbi időben elég sokszor kellett alkalmaznom, ugyanis elromlott a Suzukiban az önindító relé. Már meguntam a sok tologatást, elvégre ez nem roller :D úgyhogy most Simsonnal járkálok amíg nem jön új relé. Amúgy nem túl bonyolult művelet, bár nekem 4-ben kell betolni a motort hogy ne csússzon meg a kerék :D
Én katonakoromban még a Ladát is betoltam egyedül :D
Sziasztok.Nagyon keresek ts ülésre zárható fedelet ami ott a hátulján van.Van pár cuccom ts -hez is meg etz-hez is biztos megegyezünk valami cserében.
Egyébként meg a lényeg hogy kicsit magad felé döntsd és ugy ugorj.Akkor ha el is vesziti az ember az egyensulyt csak kitámasztasz lábbal azt kész.
Nem hiszem hogy összefutunk a távolság miatt de ha egyszer mégis ezt az egy dolgot megtudom mutatni.Más kunsztot sajna nem tudok.Igaz kb 17 éve csináltam de még biztos megy.Annak idején sajna elég sokat toligáltam.
Attila kérdeznék valamit.Ha jól rémlik te irtad hogy esetleg bronzból esztergálni komutatort.Nekem tetszik az ötlet és valamikor majd aktuális is lenne.Csak azt nem tudom hogy arra a müanyagra hogy tegyem rá?Elég lehet ha szoros illesztésüre esztergáltatom a gyürüket?Vagy esetleg valami ragasztó még kell hozzá?Attól félek hogy elforog és akkor nincs az a forrasztás ami kibirná nem?
Azt tudom, hogy miért, csak azt nem, hogy ne tegyek kárt magamban.
Én is és magam elé képzeltem a szitut.
Az egyik haverom a trabant betolásást vitte tökélyre.Egyedül ugy betolta mint a huzat.Sose tudtam megcsinálni.
Laca_D
Ez jó poén, főleg mert vizuális típus vagyok! :-)
Balázs
Igen, kikerülheted jobbról, ha balra húzódik meg indexel.
rendes volt az ember, hogy fizet, mert ő ugyan nem indexelt, de balra sem így elégé te voltál a hunyó!
Végül is nem ez a lényeg! Az a jó, hogy megúsztad épp bőrrel!
A ráugrás nem nagy kunszt és csak azért szoktam én is alkalmazni mert akkor nem csuszik meg a kerék a kuplung kiengedésnél.Utána leszáll az ember azt tolja mint állat.Tulajdonképp csak arra az 1 másodpercre kell ráugrani amikor kiengeded a kuplungot.
"10km-ert toltam a Jawat, pedig abban dinamó volt, de betolós állása nem nincs "
De attól még be lehet tolni, nem? Legfeljebb kiveszed az akksi biztosítékát, de szerintem az se kell. Ha egy kicsit felpörög a dinamó, több áramot termel az, mint amit az akksi felvesz.
Igazából azt a félsegges-ráugrós technikát kéne elsajátítani, amit a "nagy öregek" rutinból tudtak, de én pl egyszer sem mertem eddig kipróbálni, mert félek hogy hanyattesek az aszfalton, aztán magamra rántom a motort is.
Unokatestvérem viszont olyan szintre fejlesztette a módszert, hogy sport cetkáját egy méter tolás után fel tudja éleszteni akksi (és gyk.betolóállás) nélkül. Mindezt egészen extrém terepviszonyok (pl mély, kanyarodó traktornyomban) mellett is.
Ez tök jó beszólás volt.Szerintem a hét poénja.Pont jó lesz végszónak az egész témához.
Előzni abban az esetben szabad, ha [..]
(4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttest felezővonala mellé, illetőleg osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére húzódik.
Nálad az indexelés elmaradt, ezért szerintem te vagy a hunyó. De azért örülök hogy semmi komoly baj nem lett belőle
Csáó.
Megkérdem hátha azota valaki kedvet kapot.
Augusztus 19.-én jön valaki Kunmdadrasra.
Info:
http://www.kunmadarasmotorsport.hu/
Kiegészitő programként megprobálom elintézni hogy a gyakorló pályán rendezzenek
402 méteres 'etz-t akksi nélküli betoló gyorsulást'.:)))
Gyözzön a jobb !!
Udv Dlaca.
Na még egy uccsó a baleset témához, alényeg hogy jobbról elmehetek balra kanyarodó autó mellett. Ezt nekem így tanították, szabályos meg minden mert elférek és slussz. A másik, hogy a Polgi rendes mert fizet vmennyi kártérítést, nekem meg majd remélehetőleg a biztosító penget helyettem.
Hi!
Van egy kis gondom, amihez segítséget szeretnék kérni. Adva van egy 125-ös ETZ. A blokkban nemrég cseréltem a kihajtásnál a lánckerék mellett a szimmeringet (duplaajkút tettem bele és csapágyboltban vettem). Mentem vele úgy 1000 km-t és megint csepeg az olaj. A lánc kenése így megoldva ;-)) , de mégis boszant a dolog. Azon gondolkodtam, hogy a kuplung kinyomó pálca mellett is kifolyhat a kenőanyag, hiszen elég rendesen „lóg” benne. Nem ismerem a motor belsejét, ezért kérdezem:
1, a pálca mellett kifolyhat az olaj?
2, mi tömíti ezt, ill. lehet itt szimmeringet vagy O gyűrűt (nem tudom mi van benne) cserélni?
3, esetleg okozhat-e olajfolyást a kiemelő helytelen beállítása? (hosszirányú lógás)
Mi a fenét csináljak?
Ja igen egy pontot középről kihagytam!
1.5: A generátor öngerjesztő!
Hát, ha visszaolvasol én általában inkább példákat hoztam fel, jobb ha magadtól jössz rá.
Ilyen ez az ellenállás dolog is, ha azt írtad volna, hogy mi lenne állandó, ha nem az ellenállás, akkor a fejemhez kapok, hogy ilyen hülyeséget írni, hát mi más lenne állandó!
De látom te nem vagy egyszerű eset! :-)
Ezért, most, hogy nyugodtan tudd abbahagyni ezt az elméleti és mellékesen tök meddő vitát, bevallom neked, hogy sosem láttam generátort. A DDR könyvírók meg sosem tévednek.
Az ellenállás meg azonos hőmérsékleten állandó, ebből az alábbi dolgok következnek:
1, A 3 fázisú generátor és a 3 fázisú dinamó az tök ugyanaz!
2, Az indukció az egy lassú dolog, míg az mechanikus fesszabályzó nagyon gyors!
ebből pedig az következik, hogy mindent lekövet a rendszer (Még a 4A körüli indexvillogtatást is), nincsenek feszültségcsúcsok, még puffer nélkül sem. Kivételt képez ez alól, ha kiveszed az akkut, mert akkor valamiért mégis van. (Kivétel erősíti a szabályt!)
3, A feszültségnek az áramerősséghez, ezáltal a mágneses térhez sincs semmi köze, így a fesszabályzó 12v-nál és 1 V-nál is ugyanúgy zizeg! (Bár így nem értem hogy nő a gerjesztés, de nem is kell, mert nem értek hozzá.)
Hát azt hiszem ennyi, és minden másban is egyetértek veled!
Bár a DDR mérnökök egy valamiben tévedtek mégpedig, hogy 7Ah-s akkumulátort raktak a MZ-be, mikor elég lenne 1Ah is, úgyis csak az indításhoz kell, utána semmi szerepe!
Keri: Akkor én félre értettem, de így is úgy is a motoros a hunyó. Ha nem indexelt is, mit keresett jobbra mellette.
Zapkorte, Fullkopy, Öregapó, ezt látnotok kellene :D
Nagyon minimálisan folyik a benyó a karbiból.Eddig is így folyt, de még felújítás elött nem evett ennyit.
Hát, szó-szó füstől:)De csak azért, mert nemsajnálom az olajat bele.
"ha becsszóra azt mondja valaki hogy lekötötte az akkut, betolta és ment vele egy kört, akkor el fogom hinni :-)"
Ha eljössz a következő motoros túrára és nem felejtem el, akkor a saját szemeddel is meggyőződhetsz róla. De ha türelmetlen vagy csinálok róla videót :D Ja és megnéztem, az én motorom gyújtáskapcsolóján is rajta van a betolós állás, de nincs bekötve.
Olyan kocsinak a közelébe se megyek, amelyik nem indexel, csak lassít, általában pont arra kanyarodik, amerre nem számítasz rá, de volt olyan is, hogy hátranézés nélkül nekiállt tolatni! Inkább egy kocsihossznyi távolból megvárom, abból még nem volt baj. Persze erre nekem sem magamtól kellett rájönnöm, de nekem szerencsém volt. Balázsnak meg jobbulást!
Nekem érdekes volt amit írtatok, főleg mivel rezgőnyelves feszszabbal vacakoltam egy más ítpusú motorn és elektronikai analfabéta révén nem tudtam mit kezdeni a helyzettel. Szóval köszi Atilla, hogy leírtad. Ezek szerint ha nagyobbra veszem a hézagot a nyelv és az elektromágnes "nyúlványa" között, akkor tudom emelni a maximális töltőfeszültséget?
Én úgy értettem hogy nem indexelt, kihúzodott balra majd bekanyarodott jobbra, miközben elkezdte Balázs jobbról kerülni.
Namost egy balra kanyarodó autót ki lehet kerülni jobbról ezt a kresz megengedi, és ezért tanítják is hogy be kell húzódni középre hogy hely is legyen ehez.
Sajnos az általános hogy indexet nem használnak vagy csak a kanyarodás megkezdésével együtt.
Belegondolva Balázs volt a hibás mert jobbról nem előzhette volna semmi képpen csak ha balra indexel az autó, ez meg nem volt. Kizárólag balról lehet előzni de amig nem egyértelmü hogy mit csinál a saját erdekünkben balról sem érdemes előzni.
Generátor téma: Miért nem próbáljátok ki? Én is kíváncsi vagyok, hogy egy széria ETZ beindul e. És akinek beindul annak mitől vagy mitől nem...de ez az elméleti buzulás már nekem is sok :D
Hát hogyan vitatkozol? Eddig úgy tudtam, hogy a vita lényege, hogy észérvekkel igyekszünk bizonyítani, hogy a vitapartnernek nincs igaza, téved. Én ehhez tartottam magamat.
Nem tudom észrevetted e, de meg sem kiséreltem! Nem így szoktam vitázni! Egyszer viszont javítottad magad, pedig arra sem reagáltam volna! :-)
Egyelőre csak én bizonyítottam a te tévedésedet, fordítva nem sikerült.
A számításban tök igazad van, ez tényleg alap! Biztos azért írok baromságot, mert minimum 10 éve nem foglalkoztam ilyesmivel.
De egyébként mi derült ki? Hogy hülyeséget írtam? Na és?
Több tévedés, és egyszerűsítés is van mindkettőnk érvelésben. Ettől viszont még hülye nem vagyok, és a generátor sem lesz öngerjesztő! :-)
Pláne úgy, hogy eszerint még gyorsabb a feszültség emelkedés.
Van egyébként olyan böszme generátor amibe beépítenek egy dinamót, és a feszültségszabályzón át annak a töltése gerjeszti.
Ahhoz tényleg nem kell semmi! A MZ-n persze nem ilyen van...
Na és erről ennyit, szerinted érdekes a téma, szerintem (és sejtésem szerint több fórumozónak is) már dög unalmas.
Vedd ki az akkut a MZ-ből és tologasd, ha netán beindul írj, és megbeszéljük a méricskélést!
Keri:
Balest téma:
Én lehet, hogy rosszul értelmeztem, de nekem úgy jött le, hogy nem indexelt, és nem is fordult sehova, ő meg azt hitte balra fog, így találkoztak. Akkor nem az autós a hunyó.
Vagy rosszul értelmeztem és jobbra fordult? Az is lehet, nekem nem jöt le...
Az ETZ előtti MZ-ek dinamósak voltak.
A Riedel-Steiner könyv azért említi külön az ETZ-t,mert akkor jelent meg nálunk,és ez volt az első generátoros NDK-s motor.
Az általam hivatkozott német cikk tutira nem a "Hogyan tovább"-ból másolt. Látható, hogy a gyár vezető mérnökei írták. Nem gondolnám, hogy ennél autentikusabb forrást találnátok.
Hogy ne kelljen a padláson keresgélni a fizikakönyvet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ohm-t%C3%B6rv%C3%A9ny Világosan leírták, hogy feszültség/áram állandó, vagyis NEM a teljesítmény állandó. Ne haragudj, hogy ezt írom, de lehet, hogy tényleg abba kellett volna hagynod a vitát, még mielőtt kiderül...
Akkor hibás az egész könyv?
Nem másolat,1983-as a Műszaki Könyvkiadó-tól származik,a hogyan tovább sorozat része.
„Hát azt hiszem, most szólok hozzá utoljára” Nem kötelező. „nem igazán érdekes a téma” Szerintem nagyon érdekes.
1. Ha a megszakító 6000-es fordulaton (100 Hz) még éppen képes nyitni-zárni, akkor a fesszab rezgőnyelve is. „ha leesik a feszültség, összeomlik a mágneses tér” Tévedés, a mágneses teret az áram gerjeszti, nem a feszültség, A négyszögfeszültséget az áram az induktivitás miatt nem képes követni, négyszög helyett enyhén hullámos lesz és ezzel együtt a mágneses tér is, tehát nem omlik össze egyik pillanatról a másikra. „rezgőnyelv fixen odcuppan az érintkezőhöz” Kis fordulaton igaz. „az elcuppanás sebessége, meg nem 1/100s lesz” De igen, mint feljebb írtam.
2. „Ha azonos a teljesítmény, de a feszültség emelkedik, akkor az áramerősség csökken. (És fordítva)” Na igen, de nem azonos a teljesítmény. Az izzókra írt névleges teljesítmény csak és kizárólag a névleges feszültségen igaz. Ha a feszültség csökken, az áram is csökken (nem pedig nő, ahol feltételezted), a teljesítmény négyzetesen csökken. A számításod valami fatális félreértésen alapul és teljesen hibás.
3. „A szövegkörnyezetből kitűnik, hogy a terheletlen generátor alatt, azt értem, hogy nincs rákötve semmi terhelés.” A belső (gerjesztőköri) terhelés elektromos szempontból semmiben sem különbözik a külső (lámpák, stb.) terheléstől, az ilyen megkülönböztetés teljesen értelmetlen. A lényeg, hogy VAN terhelés a generátoron és, nem elhanyagolható mértékű.
„Minden túlterhelve, mert állításod ellenére 1V és 49W, az bizony 49A” Hát bizony nem. Ha 14V-on 49W, az 3,5A. 14V/3,5A=4 Ohm. Ha a fesz 1V, akkor az áram 1/4=0,25A és nem 49. Középiskolai fizika, Ohm törvény. Persze ha hűl a lámpa, akkor csökken az ellenállása, de ilyen rövid idő alatt nem sokat hűl. De ezt is elhanyagolhatom, a 49A-től még így is fényévekre van. Tehát NEM a teljesítményt, hanem az ellenállást kell állandónak tekinteni. „Na és itt lezártam a témát, mert már nekem is unalmas” Kérlek, ahogy gondolod. Érdekes, hogy a mérést már meg sem említed, pedig én nagyon szeretném.
hú az nagyon sok, nem lehet hogy elfolyik valahol a benzin? Ennyi benzin már rendesen füstöl.
ha Seleks aksit veszel akkor anyira nem is olyan ritka az egyik pillanatról a másikra beszarás :D
Sajnos nekem zárlatba ment és nem tudtam betolni. 10km-ert toltam a Jawat, pedig abban dinamó volt, de betolós állása nem nincs :( :D
kresz szerint a polgármester a hunyó mert nem indexelt, a motorosok iratlan szabályai szerint, te vagy a hibás, mert amíg nem teszi ki az indexét egy szemmel láthatóan kanyarodni készülő autó addig nem előzünk, főleg nem jobbról. (én balról sem szoktam)
Persze amg az ember nem a saját bőrén tapasztalja nem hisze el hogy az autósok nem szoktak indexet használni csak kanyarodni.
Örülök hogy nem lett komolyabb bajod!
természetesen ETZre gondoltam mert a TS, ETS meg egyébb régi motorok dinamósak.
namost az nem fordulhat elő (persze csak teoretikusan) hogy volt dinamós MZ és van ugye a generátoros? Mert ha van dinamós azt még jóhogy be lehet indítani.
:))) picit kormos lehetett belül a HF :)
én trabantal jártam így, ott az öngyulladás miatt tovább járt a motor még egy darabig, de aztán leállt.
bocs, nem jó elözményeket mutat az elöbbi 2 hozzászólásnál. Az MZ betolása akku nélkül témához íródott mindkettő
Erre azért ne esküdjél, elég ha csak véletlenül a TS doksi egy lapját találta meg véletlenül az egyik nyomdász és onnantól kezve mindenki erre a kiadásra hivatkozva másolta a hibát :D
én soha nem mondom azt hogy tuti, mert ugye csak az adó és a halál biztos :D de ha az érveim nem hatnak akkor tényleg csaka próba marad. A bizonyítható valóság mindig felette áll az elméleteknek :) de ugye ebben az esetben ha becsszóra azt mondja valaki hogy lekötötte az akkut, betolta és ment vele egy kört, akkor el fogom hinni :-)
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|