:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
teljesen igazad van... nekem a mustang volt a kiindulási pont meg hogy akitől 250est vettem neki is 250es cz-je volt(ez az új fajta egész jól nézett ki) és megkérdeztem tőle hogy milyen...erre azt mondta hogy a cz jobb mert könnyebben felmegy a dombra meg nem kapar állandó jelleggel mint a 250es TS..és nem fél tőle...bocsi tőled is :):)...csak hogy engem a közvetlen környezetem lebeszélt a jawaról azt mondták nehéz belőle jó motort csinálni meghát apának is pregyesse van...
MZje válogatja...... A normál ETZnek ha leér a lábtartója akkor ha megúszod a bukást, mehetsz úgy haza, hogy a nyakadban van a lábad, mert nem lesz többé hova letenned.Amúgy be lehet tenni a 634-est is a kanyarba, csak ki kell ülni a nyereg szélére teljesen.Ez csak olyankor gáz, amikor sötétben hirtelen ugrik eléd egy kanyar. Akkor leizzad egy picit az ember. A 634em 40 wattos lámpája, a farkasvakságom, a jawa pompás egyenes tartása nem éppen ösztönöz arra, hogy sötétben nagyon száguldozzak. Többek között ezért használom városban az ETZ-t szívesebben, mert városban gyakrabban fordul elő, hogy sötétben is vezetek.Persze amikor kanyarodás közben egy gyalogos meggondolja magát és el kezd át futni a zebrán, akkor is jobban örülök, ha ETZ van alattam. Főleg ha vizes az út. A 634-et megtartani ha kanyarodás közben kell megállni hirtelen, eléggé megviseli a fájós térdemet.Az plussz pár kilo ilyenkor sokat számít. Tehát városban ETZ. Ha tudom mind a kettőt normális távolságban parkoltatni. Mostanság az egyik száz méterre van, a másik 2 kilométerre. Nincs a parkolóban két hely, de nekem se havonta kétszer ötezer forintom a dologra. De már majdnem kész a telefonos riasztóm, az egyik majd az ablak alatt fog állni. Ha a távfűtők rendezik a terepet, amit széttúrtak. Nehéz a bányászok élete....
Nemtudom, én eddig minden motorral boldogan mentem kanyarvadászatra :)
Jawamnak mindkét oldalon össze volt karistolva a kipufogója, mert kanyarokban leért....szóval a Jawa tényleg túrás gép...igaz az MZnek a lábtartója ér le de azt gyorsan fel lehet hajlítani :)
A békalámpás 250-es Jawámat alig lehet beerőltetni a kanyarba. :-)
Nem az a fordulékony supermoto, de cserébe jó az egyenesfutása.
és akkor a 638 még szar motor:) egy korábbi cseptankos, vagy akár egy korábbi 634es sokkal jobb útfekvésű. mondjuk a csehektől szerintem a 472es cz a legkomolyabb.. az végülis vashengeres JAwa blokk, egy bika, de kb simson váz méretű motoroba:P
Jajj. 40 elmúltam de ez a Jawa / Mz vita 25 éve folyamatos :) Én Jawaval toltam a haver ETZ-vel, 250 és 251 típus, nekem 638/5 gépem volt. Meg előtte két kiscsúzli Mz. Szóval Árpáddal értek egyet: a Jawa túragép, évekig minden motoros találkozón ott voltam, két fő, csomagok, stb. bírta gond nélkül. Ezzel jártam melóba, túrázni, gyorsulni, viszont tartósan nem hajtottam szét. A 110-et bírta a világ végéig, de mentem vele Pestre pályán oda vissza csutka gázon is, kiszakadtak a kipuff végéből a csavarok és kitolta a furulyát...fiatalság bolondság. Az ETZ-t is próbáltam sokszor, magasabbnak éreztem a súlypontot, egyenes úton többet kellett korrigálni, a 251 még inkább hozta. Amúgy finomabb, kezelhetőbb motor, városban jobban kihasználható. De miről beszélünk? Mind a kettő szép régi járgány, a mai gépekkel nem összevethető. Én most egy 250 CZ-t hajtok, na az tényleg lassú mindkettőhöz képest :)
Ezt kikérem magamnak!
1. 10 - 12000 km-t megyek Jawával évente, utassal, túratempó 90-110 / 3800-4300 ford/perc, mindenféle motorhiba nélkül, akkor annyira szar nem lehet :-)
2. Ha mégis szólóban motorozok, gyakran forgatom 6000-ig, (3800/tól megy erőből) az ugye 2.ban majdnem 100km/h, mégsem haldoklik a gép.
3. Simson-Mz sokkal közelebb áll egymáshoz, mint Jawa mustang-Jawa 350, ha csak kicsit ismernéd a tipust, akkor tudnád.
4. Akkor alkoss ilyen elfogult véleményeket, ha pl. az MZ mellett van egy Jawád, mint Árpádnak, vagy ha több ezer km-t motorozol évente MZ-k társaságában, mint én.
Üdv.: Tibi
Nézd az igazán jó tuning az művészet.
Hiába tudom mit szokott csinálni Bambi, én nem tudnám utána csinálni.
Hosszú évek tapasztalata kell hozzá.
A monalisa úgy jön képbe, hogy tudom hogy csak az ecsetet kell húzkodni a vásznon, gyerekként még kifestő könyvem is volt, de egy monalisa színvonalú festményt nem tudnék összehozni.
egyébként láttam 300as hengert a sóstói börzén hengerfejjel 11000huf-ért gondoltam megnézem magamnak erre látom hogy 70.95 dugattyú van benne mondom havernak félhangosan hogy ez nem lehet 300as, kiszámoltam annak aki árulta ő is csak bámult hogy a számológép a telefonomon 264,51et mutatott.
érdekes párhuzam a Mona Lisa és a tuning ETZ közöt.....de azért köszi...egyébként vissazatérve a belinkelt vidire nem gondoltam volna hogy egy 300as ennyire megy, elgondolkodtam hogy a TS-t is átlehetne alakítani csak ahhoz azt mondta Bambi hogy le kellene gyártani a dugót...bizti nem lenne olcsó de akkor olyasmi áttételt csinálnék hogy hoszzabb legyen mint a jelenlegi egy kisebb hátsó lánckerékkkel, mert elől gyárilag 21es van attól pedig már nincs nagyobb...na majd ha egyszer sok pénzem lesz...fel ülök a 300as TS-emre:):):)
De nálad pihen egy fetes gyújtás :-). Megejthetnénk a cserét ha lesz ütközési pont.
Csak vicceltem. :-)
Az, hogy legyorsulta a Hondád, még nem jelenti azt, hogy az aszfalt darabokra szakad mögötte.A Honda sincs már ereje teljében. De nem is zárja ki a fekete csíkok rajzolgatását.
Biztos vagyok benne, hogy Bambi jó munkát végzett.
A fogyasztása 5 litertől indulhat.Én még nem találkoztam olyan motorral, ami brutálisan erősebb volt a gyárinál, de finom tempóban nem evett többet annál.
Jó motorozást kívánok hozzá a gazdájának.
Mi érdekel? Hogy festették meg a Mona Lisát?
Kuplungkönnyítés, kis levegő csatorna reszelgetés, 300-as henger, bing karbi, talán egy jól hangolt egyedi kipufogó, és több évtized versenymotor építési tapasztalat kell hozzá.
Fogyasztást nem tudom, de nem hiszem hogy normálisan hajtva többet fogyaszt mint egy normál 300-as ETZ
ha nem titok lehet erről többet is tudni?? érdekelne a fogyasztása is...
Nálam nemigazán a végsebesség számít -legalább 120 fölött- hanem az, h hogyan éri el.
Nem a végsebessége durva Semi motorjának, hanem az hogy lényegesen jobb mint egy gyárból kigördült ETZ.
Gyakorlatilag minden olyan trükk benne van amit Bambi be szokott építeni egy verseny ETZ-be, csak itt még a műszaki szabályok sem korlátozták, tehát jobb mint egy versenyzésre készített ETZ. Mindez gyönyörűen és igényesen tálalva.
Elmondom neked, hogy ez a motor legyorsulta a 750-es Hondámat 2 piroslámpa között!
"Csak" 135? Rá sem érdemes ülni... :-D
Kb. hány km-t hajtottál bele?
Azt is mond el hogy mennyibe van ez neked baráti alapon ;-)
Keri
Az enyém GPS szerint 147km/h-t ment és nem végsebességre volt kihegyezve, 300-as könnyített kuplung ecetera, természetesen Bambi művekban készült, amiért ezúton is örök hálám! :-)
Most jelenleg 135km/h-kat megy síkúton GPS szerint, de már 4-5 éves a hengerszett meg a többi.
Ja és ez egy túrázós motor... :-)
ciao
Semi
a légkulcs a legjobb erre a célra egyébként,bár soha nem szereltem 250est,de ismerem,a nagy lendület miatt is preferálom,erősebben tudja meghúzni mintha crovával próbálkoznék.Ma délután szétnéztem kivülről,mi lehet a gond,meg is lett,széttört az ollórugó,és gyanús hogy kiékelte a váltót.ha nem eset volna bele,azt néztem a robbantott ábrán hogy valahogy meg lehet csinálni blokkszéthúzás nélkül is elvileg,gyakorlatilag a tököm se tudja.
300-as henger, és könnyített kuplung, pályára átalakítva. Így hihető a 130
Le kéne mérni az én ETZ-met is :) csak még soha nem voltam olyan pályán amin volt 10másodpercnyi célegyenes.
és ha tudnád hogy én légkulcsal rakom össze, mert akkor nem kell ellentartani :D
az MZ végsebesség témához: http://sportmotor.hu/motoros_videok/motor/mz-onboard-48635 18as első lánckerékkel babetta gyújtással 9-9,5 másodperc alatt van 100on és 127et ment a videón ahogy a diagaramomat nézem, de persze lehet hogy sokat csal az óra...
A tengely irányú ütés nem árt a főtengelynek?
Hát nem tudom...
Mindenesetre én nem ütném!
A tbevált megoldás:
Ha már volt fönn a kuplung, akkor semmi gond, tuti passzol. Ha még nem, akkor valami tusírfestékkel, vagy ha nincs más krétával szépen megnézed hogy fekszik föl a kúp. Addig csiszolod, amíg 100%-os nem lesz. Ha jól passzol, egy közdarabbal (Megjegyzem a kis fogaskerék pont tuti méret.) és az anyával feltolod a helyére.
Semmi menetszaggatás, kalapálás meg ilyesmi.
Üdv mindenkinek.
Eladtam a kis TS-t, 190euróért.Aki megvette nagyon elégedett volt vele.ahogy meglátta megszerette.És képzeljétek egy 30éves csaj volt a vevő.
Ez a megoldás: A kis ETZ-m.Amúgy nem rángatéásról beszélek, hanem vibrációról.Azaz viszonylag gyors rezgésről.Az ok a nagy ETZ-n az, hogy az egész blokk leng, a gumi nem tudja ezt megfelelően csillapítani.Egy normál motornál csak a dugó rázza a blokkot, az meg a vázat, a blokk tömegegének tehetetlensége csillapít. A nagy ETZnél a blokk is leng, ütögeti a gumit, az pedig rugalmassan a vázat. Csillapítani csak a gumi felfüggesztés csillapít. Amennyit egy rugalmas gumi csillapítani tud.Elég ha az ember ránéz oldalról amikor jár a motor. Szépen himbálódzik a több tíz kilós blokk.
A motorvibrációt csodálkozva olvasom.
A kis ETZ-m csak akkor vibrált, mikor 16-os lánckerékkel 25-30-cal mentem vele kísérletképp 5-ben.
Ez a megütés dolog mindig elő jön. Fentartom, hogy a tengely irányú ütés nem árt sem a főtengelynek, sem a csapágyaknak.prsze nem akkorát kell ráütni, hogy átszakad az egész a túl oldalra.Leszedni sem tudod másként, ha normálisan volt feltéve, és pár évig rajta is van. Ha csak a csavart tekergetzed, nagy az esély, hogy kiszakad a menet.
Nekem volt Jawa és MZ is, meg még sok minden más. Na ebből a sok mindenből a Jawa volt az egyetlen amit utáltam. Pedig nem volt sok baja, semmi rosszat nem mondhatok rá. Csak nem passzoltak vele az elképzeléseink a motorozásról! :-)
Azért erre a tudományra ne legyél olyan büszke, ugyanis egyáltalán nem szabad megütni. :-)
Szóval az a szerelő aki ezt mutatta elég lelketlen fajta volt...
na így már értem a jawa egy nyugottabb gép szelídebb reakciókkal(nem gyengébbet mondtam) olyasmi mint a Jawa Mustang Vs. Simson nagyábból, ott is teljesítményben nincs különbség csak valahogy más világ...egyszer valamelyik szocitúrán úgyis találkozunk ott majd kipróbálhatsz egy stabil MZ-t is:):):)szerintem a magas súlypont miatt van hogy az ETZ instabilabb, és nyilván a kisebb súly is nagy szerepet játszik benne.
Én meg arra gondoltam, tudnak a csehek is ha arról van szó!
nem lesz poros :) persze ha letörlöm felrakom, és nem pihentetem 12 órát és olajjal nincs szükség a felütésre :)
Amúgy tökmindegy, mert csak azért írtam mert sokan azt hiszik hogy a kúp elforog ha olajos, pedig nem. Ilyenkor szokott az lenni hogy megsavazzák hogy jobban tapadjon...na ez a gányolás a csúcson.
kis TS-em van, ott mereven van felcsavarozva a blokk a vázra.
No, pontossan ez az. Az olajos rongy ugyan leszedi a port, de az olajos felületre sokkal könnyebben ráragad ujjabb szemcse, amíg felteszed. Én a puha, tiszta rongy híve vagyok. És mégegyszer, csak a csavar nem mindig húzza a helyére. Rá kell koccintani. Én is még csak kopott kúpoknál vettem észre a különbséget, jó kúpnál ráment csavarral is tökéletesen.
Gondolhatod, hogy nem ez a gumi volt az elöző ETZ-men, amit úgy 5 éve loptak el. A lengés csillapítót sem hagyták meg belőle. :D Ha a TS-ed jobban vibrál, mint az ETZ, akkor valami komoly gond van vele. A 250-es ETZ úgy rezeg, hogy nem ritka, hogy letörik róla a hátsólámpa tartó konzol, csak úgy magától. A kis TS pedig teljesen normális motorként viselkedik. A nagy TS blokk felfüggesztése azonos az ETZ-vel. Nem igen mentem vele, de gondolom a rezonálás is azonos így.
Visszatérve a kanyarra. Az ETZ villa állása, a súly elosztása miatt a legkissebb út egyenetlenség, sebesség változás elfordítja az első kereket.Tehát ha nem kapaszkodsz nagyon bele a kormányba, akkor bizony nem mindig tartja az ívet.Ha meg belekapaszkodsz, rongálod a csuklód, ráadásul átviszed a rezgést a kormányra, plussz nem tudsz megfelelő hatékonysággal változtatni, ha mégis szükséges.
De tulajdonképpen mindegy. Mindenki menjen azzal, amit jobban szeret, vagy ami van neki.Ez az egész dolog olyan, mintha jetskyt hasonlítanál össze egy motorcsonakkal, melyik a jobb. Természetessen attól függ,mire akarod használni.
na szóval nem tudom hogy mi a különbség ha bekenem olajjal vagy ha szárazon teszem fel, mert mindkét módszerrel rajtamaradt, DE az tuti hogy a szennyeződéseket el kell távolítani, és ha olajjal áttörlöm akkor tiszta lesz a felület, ha csak száraz ronggyal akkor rajta maradhat valami, vagy erősebben kell dörzsölni.
Persze hogy felmegy olaj nélkül, a csavar behúzza.
Nekem a gépműhelyes tanárom mondta ezt.
Ott az eszterga tokmány volt kúppal rögzítve.
Ez igaz, nekem is sok gondom volt a Jawaval, de miután rendbe raktam egyszer csak elfogytak a hibák. A karbantartáson sok múlik MZ és a Jawa esetén is.
A gyújtással nekem is sok gondom volt, de az a rossz minőségű megszakítóknak volt köszönhető. Amint hozzájutottam olasz megszakítókhoz megszűntek ezek a gondok is. A blokkban egyszer tört az egyik váltótengely, de miután megcsináltam azzal sem volt többet gondom.
A baj ott kezdődött hogy nem kaptam hozzá normális alkatrészeket.
Viszont az hogy kanyarban instabil az MZ arról nem a motor tehet hanem az a pocsék talpasra kopott gumi amit használsz, illetve az olajhiányos lengéscsillapítóid :D. Ha felteszed a Heidenaut előre, és töltesz rá rendes olajat (pl. 10W40 Tescos) akkor megszűnik ez a problémád.
Másik hogy a húzó szelepek le szoktak ragadni MZ-ben, ilyenkor egyformán csillapít mindkét irányba és ez is rontja a stabilitást.
A vibrációról annyit, hogy szocitúrán vizespohárral a tankon végigmentem a szlalompályán ;-) igaz a TS nem ETZ, de az jobban vibrál mint az ETZ-m.
Nem igen számít annak az olaj felrakáskor, ha jól teszed fel. A kúposra nem csavarral kell csak ráhuzatni, hanem rá kell ütni finoman kalapáccsal. Akkor egyenessebben megy rá, nem fekszik fel. Még kissé kopott kúpra is rá lehet így tenni úgy, hogy a csavart sem kell dupla erővel megtépni, még se fog elforogni.Ezt is egy jó szerelőtől tanultam, tehát a dicsőség nem engem illet. :D
Ez nem olyan hülyeség...igaz nem grafitos zsírral kell megkenni mert attól tényleg elforog, hanem a legjobb a műszerolaj, vagy 2T olaj.
Ugyanis HA jó a kúp akkor az ékhatás miatt önzáró a szerkezet. Az olaj hatására jobban rá tud csúszni, és így nagyobb erővel tud zárni. Az olajat kiszorítja maga közül a kúp...HA jó.
sorszám: 37525 (114557)
( előzmény: Jawa350speed, 2009-06-25 17:52:59)
jut eszembe, nem te hagytál a nyakamon egy gyújtást azzal hogy majd jössz érte, de máskor? :D
sorszám: 37524 (114556)
( előzmény: Jawa350speed, 2009-06-25 17:52:59)
Nem kell mindent elhinni azoknak, akik csak pár kilométert motoroztak jawával, divatból MZ-t vettek egyszer, aztán azt dícsérik, mert hát ugye az ő motorjuk is olyan. Inkább olyanokra halgass, akinek volt Jawájuk is, MZjük is, mentek is mind a kettővel pár tízezer kilométert.Például az én véleményemet megfontolandónak tartanám a helyedben, ugyanis nekem van ETZ-m is, Jawám is. Mind a kettővel botorkáltam egy-két kilométert.Szereltem is mind a kettőt eleget. Hidd el, az MZ vel a motorozás az élvezet, a Jawával az utazás.Az MZ könnyebben, gyorsabban irányítható, de bizonytalan az iránytartása, az útfekvése.Lehet vele cikázni, de állandóan figyelni kell és be is kell avatkozni vezetés közben. Kanyarban hajlamos hirtelen változtatni az ívet, valahogy megbicsaklik a kormány. A jawa nehezebben dönthető be, jobban ki kell ülni az ülés szélére, de ha egyszer ráált egy ívre, rajta is marad, ha csak nem csúszik meg a kerék. Egyenes úton a legkissebb buckán is elpattan oldalra is az ETZ, a Java a legnagyobb godorre is csak függőleges ugrálásokat művel.Tehát ha nem motorozási technikát élvezem, hanem azt, hogy A pontból eljutok B pontba, nyugodtan, hirtelen események, beavatkozások nélkül, miközben a táj suhanását nézem, élvezem a menetszél dögönyözését, akkor a jawát választom.Még egyszer: Az MZ nél menetközben állandóan résen kell lennem, nehogy a moci kitörjön valamerre, mint a rosszul szelidített vadló. Ez kissé fárasztó. Nem is szeretek ETZvel 70 felett menni akkor se, ha jó állapotban van.Ja és a vibráció.... Érzékeny a csuklóm, tehát tudom, mit ér a Keri által említett gumis felfüggesztés. Meg a csavarok után húzási igénye is kissé más mint a jawán.
Nem bántottál meg ezzel. De ismerek olyan embereket akik rendesen be vannak indulva a veterán motorokra és ott is a pannóniára. Lehet bármilyen szép és jó és öreg is akkor is csak pannónia a motor. Nálunk is van mz a családban, megbízható motor aláírom. Jawa is megbízható ha rendben van. Eddig idősebb korosztályból akikkel beszéltem mind a gyújtását szidta a jawanak. Ha csak odaüt a kalapcsápnak csavarhúzóval az életben nem lesz beállítható a gyújtása, ha ezt eladja valakinek akkor az is a gyújtását szidja. Pedig egyszer kell jól megcsinálni és kész, az én motoromon elektronikus gyújtás van, amikor az öregek kérdezik hogy nem rosszalkodik akkor csak beindítom és hallgathatják. A váltója is be tudja adni az unalmast, ha nincs benne olaj, ha a szerelésnél nem hozzáértő rakja össze. Egyébként az ég világon semmi baja. Nem is a motor megbízhatalan hanem az emberi tényező a gáz. Tegnap láttam szerelőnél olyan mz-t amit valaki úgy rakott össze hogy a kúpot és a kuplung felfekvő részét beketne grafitos zsírral. Furcsa módon megforgott a kuplung, de ettől még nem az mz szar csak hülye volt aki szerelte :-)
ez okés csak tudod én nem a cz-re gondoltam hanem a 2 hengeres 350es Jawa-t hasonlítottam a 250es MZ-hez...
alapból sztem a két hengeres mívolta...de nem is az a lényeg a csehek híresen szar anyagokkal dolgoztak ezt egy korabeli twinsport jawa tesztjén olvastam.... és többen is mondták hogy nagyon jó gép amíg nincs pörgetve 3500-4000 fölé...najó ez nekem is erős volt lehet hogy szarúl volt összerakva beállítva stb...de azér az MZ-ről megbízhatóság terén sokkal jobbakat mondanak az egyszerűbb konstrukció stb...EGYÉBKÉNT volt egy Jawa mustangom kicsit átalakítva, hajtottam 1.5-2 évig és míg meg nem főtt vagy kétszer nagyon fazsa volt, sőt utána is indult rugásra mindig...ja és ha kicsit lenézőnek érezted amit írtam akkor bocs tudod a héten folyamatosan mindig dolgozom hol motort építek, hol meggyet szedek lehet kicsit fáradt voltam mégegyszer bocsi:):)
Azért én örülnék, ha végre visszaülhetnék a jawára.
Mégse volt jó ötlet. Rávettem magam, elzarándokoltam az előbb a parkolóba. Nos a táblán csak az van hogy made in ddr, a gyár neve, a tipus, a gyári szám, a köbcenti, a max ösztömeg.
"Jawa motor drága kincs, jó motor...de jobb ha nincs" :D
Francokat! Annak idején a CZ Cross istenkirály gép volt!
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|