:: Szavazás ::
Hogyan védekezel a magas benzinárakkal szemben?
|
|
- Fórumok -
Motor elektronika - új hozzászólás Összesen: 94 oldal
Az ötleted remek, kérdés az, hogy a szocimotoroknál gyakori 6V-os hálózatban is hajlandó működni az eredetileg 12V-ra tervezett rendszer.
Íme egy link amit én használok:http://webshop.langauto.hu/kepek/muszaki/4.4.pdf
Így csak a Hall mechanikai dolgaival kell foglalkoznom mert az elektronika atom stabil.Próbáljátok ki. Főleg 4T Trabantokból vagy Golf típusokból termelem ki a saját trafójával együtt.
Üdv nyemi.
Szerintem ez az egész gyújtás elektronika készítés életveszélyes. Ezért én már rég nem készítek, hanem bontóban veszem őket. Belegondoltatok már mi van akkor ha előzés közben romlik el.
Mert ez nem játék.
Arra azért kíváncsi volnék, a jövőre való tekintettel, hogy melyik mondatom(aim) verték ki nálad a biztosítékot?
Évek óta pedzegetik, hogy az autókba jó lenne 48V vagy még több is, de nem terjed, pedig sok előnye van. Ha elterjed majd felteszik egy fórumon a kérdést, hogy miért erőltették mindenhol a 12V-ot :D
Akkoriban a 6V elterjedt volt, és igény sem volt rendesen villogó indexre :)
Teszek rá kinek van igaza, a törölt hozzászólásokban sem műszaki sem kultúrált érvelés nem volt, csak egymás csesztetése.
Ha verekedni akartok cseréljetek címet, de szóljatok előtte hogy tudjunk videózni.
Szerintem a német mérnökök igazán gondolhattak volna előbb a 12V-os generátor beépítésere a TS-be és a Trophy-ba.Sok kellemetlenségtől kímélték volna meg azokat akik ezeket a gépeket nyomják az utakon.
Mágnesem van még pár darab.Azt hiszem neked is küldtem egyszer két darabot.Bár nem biztos hogy te voltál az.Meglátom mikor lesz időm és újra kezdek próbálkozni vele.Kell még egy elektronikus gyújtás a gépre ha már 12V lett a villamosság,elektronikus fesszab és index is került bele.kell még egy kis idő hogy megkapja a ledes hátsó lámpát is.ha jól alakul akkol még a robogó riasztót is vissza szerelem.
Kezd már kicsit helyszűke lenni az aksi körül.De még beerőszakolom a riasztót.Bár egy szivargyújtó is jól jönne néha az ülés alatt.Sok időbe telt de belekerült a Trophyba az ETZ generátor így már pöpec világítást is könnyebb csinálni.Szerintem a 6Vos dinamónak az a hátránya hogy nem lehet hosszú fényt és nagyon hosszút kihozni belőle :).
A Peti féle gyújtás fetes változatára gondolt. Aminél ternészetesen nem megy tönkre a végfet a jeladó meghibásodása esetén.
De az eredeti Peti féle kapcsolást se ismered. Ott is teljesen nyitva van a végfok ha byitva van. Ez a kapcsoló üzem lényege. A Peti féle azért megy tönkre jeladó hiba miatt, mert folyamatosan folyik az áram a végtranyón, és az a melegedést nem fogja bírni.
Írtam hogy egy 15 voltos zener kell a végfet gatejére. A visszarúgás megy át a végfeten, azt szedi le. Ha nincs zener, a trafó állapotától függően előbb utóbb tönkre megy a végfetet meghajtó fokozat.
Az euromagnetnél lehet megfelelő mágnest kapni. Ne felejtsd el egy vékoby csőre ragasztani, mert a mágbes könnyen törik.
Ha már engem kérdeztél, bár soha sem használtam a "Peti féle" kapcsolást, a mágnessel kapcsolatban igen a gyűrű alakú megfelel feltéve ha a pólusai az átmérőn helyezkednek el (nem a síklapokon). A kapcsolásról csak annyit, hogy "életveszélyes" mert a jeladó meghibásodása nagy valószínűséggel a végfok teles nyitását eredményezi ami így jó esélyjel az is megadja magát. Ha úgy gondolod, hogy érdemes keress meg privát úton, lerajzolom, hogy én hogyan csinálnám.
Tehát akkor használhatom a TLE4905 ös hall elemet elhagyva a BS170es fetet?Milyen alakú mágnest használjak ehhez a hallhoz?Mert ha jól tudom akkor ez valami unipoláris.A TLE4935 használtam eddig kör(alátét)alakú mágnest.Kezd rémleni valami már a régebbi szereléseimből.Mintha lett volna valami gondom a BS170 el, hogy 12Vra kapcsolva az elektronika néhány szikra után ledöglött.Mindig a kis fet adta meg magát.Bár 6volton ment sokáig a motoromon.
A probléma szempontjából teljesen mindegy, hogy a névleges vagy a valóságos feszültséggel számolsz mert még 24V-ra számolva (emlékeim szerint ennyit bír a Hall) is az áram bőven 100mA alatt marad.
Igazad van, elírtam. Megfelel. Én is ezt használom. Amiben tévedsz, az a 12 volt tápfesz. Nem vagyok minden tudó, de úgy látszik te sem. Ha egy járó motornál 12 voltot mérsz, az régen rossz. Akkor nincs töltésed.
A TLE 4905 jelű Hall megfelel (100 mA LOMEX), hogy 12 V tápfesz. 470 Ohm ellenállás mellett (I<30mA) miért van szükség 500 mA-esre arról kérdezd mindent tudó Árpád barátunkat.
Most nem tudok rajzot feltenni, de a régebbi, átlagos hallhoz való kapcsolást megtalálhatod itt:
http://w3.enternet.hu/takacs60/gyujtas.htm
Figyelem! Azóta kiderült, a fet gate-jére(bemenetére) Kell egy zener föld felé, 18 voltos, vagy 15ös.!
Ahol dupla fetet látsz, az csak a kapcsolási ellenállás csökkentésére van, meglehetősen felesleges, az egyiket el lehet hagyni.
Némelyik boltban lehet olyan hallt kapni, ami kibír 500miliampert, azzal ki lehet hagyni a kis fetet, közvetlenül a végfetre lehet kötni, a 470ohmos ellenállás és a föld közé.
Per pillanat csak ennyit tudok segíteno.
Kellene egy fetes gyújtás rajz ETZ-re, mert én sehol sem találom a rajzot a gépemen.Fejből meg nem emlékszem rá.Köszi előre.
Nekem megvan.Megkeresem.Nekem is van egy ilyen gép a garázsban az MZ mellett.
sorszám: 4468 (126829)
( előzmény: Black Dragon, 2011-03-16 04:40:37)
Hello!
Szükségem lenne Honda Dominator 650 kapcsolási rajzára! Nagyon fontos lenne! Aki tud légy szíves segítsen!
Ezt végig kellene gondolni. Ehhez mst kókadt vagyok. Vagy kivárod amíg kiagyalom a dolgot, vagy próbaként egymás mellé teszed a trafókat.
Ha az elektronika a hibás, és abban valami időzítő oldja meg a nyitási időt, akkor az vagy rosszul méretezve, vagy kivitelezve az időzítő rész. Ha túl hosszú a megszakítási idő, járó motornál nincs ideje rendesen felépülni a mágnesestérnek a trafóban.
ja szépen egymás után a vázon ahogy a kis kacsák mennek az úton.pontosan az egyik a saját helyén másik a feszszab mellet házilag, van köztük kb 15cm és viszonylag egy tengelyen vannak.
csőváz
Az egymás mellé tett trafók nem zavarják egymást. De a jawán használt egyvonalban két trafó elektronikus gyújtásnál okozhat zavart.
De gondolom ebben az esetben a trafók egymás mellet vannak.
A próba közben volt olyan érzésem, hogy valami nem tökéletes.Darabosan járt a motor (dadogott), nem pörgöt rendesen viszon jól indult, a gyujtást sem tudtuk beálítani rendesen ,mert a 2 gyertya miatt olyan kicsi előgyujtást kellene álitani amit az alaplap nem tesz lehetővé.Aztán az is lehet hogy ez a házilag gyártott elektronika sem jó.
csövi
Ja és a trafók nem szokták egymást zavarni.
Miért neked zavarja?
Igen. Minden elektromos, dinamó/generátorként is működik elméletben, de gyakorlatban ez nem mindig kivitelezhető.
halika
lenne egy elméleti és egy gyakorlati kérdésem
Elméleti:Lehet-e egy autó önindítóról áramot levenni ha motorral forgatom?
Gyakorlati:Es 250 re raktam 2 trafóhoz megszakitó vezérelt elektronikus gyujtást, ha közel rakom a trafókat zavarhathatják-e egymás müködését?
Csőváz
Mint írtan, én is évekig használtam fetes meghajtót gond nélkül. De nem ekkora önindukció estén. Azon persze lehet vitatkozni hogy egy tökéletes gyújtótrafón vab e és mekkóra visszarúgás gaten. De a fetes végfok gyorsan amortizálja a trafót, aztán a hibás trafó elintézi a fetet meghajtó fokozatot. Ezzel szórakoztam egész tavalyig, amikor is végleg beláttam, kell a zener a gatera. Ja, és a trafót évente cserélni kell, fogyó eszköz lett.
A gate-n tényleg kell hogy legyern jól eltalált ellenállás. Mivel fet, azt hinné az ember hogy megokmos kellene oda. Látszatra mintha működne is vele. Aztán valóságos körülmények között kiderül nem. Én 470 oumnál nagyobb ellenállást nem találtam jónak oda.
Avisstahatással kapcsolatban könnyen dönthetsz. gondold végig hogy a gate legalább kapacitív módon kapcsolatban van e a csazornéban lévő 400 volttal. Azután azt gondold végig hogy a gaten lévő feszültséget korlátozza e valami. Ha megbézed a hexafet elméleti rajzát ezekre a kérdésekre választ kapsz.
Ha nibcs odőd utánna járni a dologbak akkor kénytelen leszel elhinni amit állítok. :D Ha valaki szakmai alapon állít valamit, azt csak cáfolni lehet teljesen vagy részlegesen, szintén szakmai alapon, vagy elfogadni. A tartózkodás szakmai szempontból kizárt. :D
Jut eszembe: Van egy érdekes kísérletem. Kösd le ideiglenesen a védőföldet a bolylerről és mérj rá a fémházra fázis ceruzával. Az esetek többségében világítani fog. Pdig igen csak kicsi a kapac a fűzőszál és a ház között. :) Persze a védőföldet utána ne felejtsd el visszakötni. :D Ha véletlebül testzárlatos gyengén a bolyler és puszta kézzel is megtapizod, az esetleges szívrohamért felelőséget nem vállalok.:D
Én írtam valamit ami idevág. Kerámia kondi kellene. A megszakítóra kötött kondi csak kevéssé meredek jelenségekkel tud elbánni, itt a fet miatt sokkal gyorsabb a jel. Az R tag pedig nég lassít is a kondin. Ha pedig a kobdit közvetlenül kötöd oda, 680 nano már kinyirhatja a fetet. Igíz én 1 mikrót tettem oda kísérlet képen, de azzal órákat bírt ki csak a végfok. A harmadik fet cserénél kiszedtem. 100 nanónál a fet bírta, a szikra is erősebb volt, de gondolom a trafó is elébb ment volna tönkre, ezért attól is eltekintettem.
Nem valaki igazát keressük mi itt (mégcsak vita sincs...), hanem megoldást valaki problémájára.
Nem írtatok semmit a primer tekerccsel párhuzamos RC tagra: szkópon nem láttam mérhető változást 680n + 1ohm estén.
Meg azt is megemlíteném, hogy apám optikai gyújtású trabantjában nem FET-es gyújtás volt hanem tirisztoros, az meg nem túl gerjedékeny.
Na én ennyit nem tudok elolvasni, csak azt jegyezném meg, hogy a teljesítmény FET-es kapcsolásokban a gate-re mindenképpen kell egy megfelelően méretezett ellenállás különben gerjedékeny lesz.
Azt nem tudom kinek van igaza a visszahatással kapcsolatban. Én FET meghajtót használok, az nem gerjed, és nem hat vissza, és gyorsabb kapcsolást tesz lehetővé.
Nem ohmikus kapcsolatban van, illetve nem kicsi ellenású kapcsolatban.
A feteknél a kapacitás teljesen változó.
Ha másért nem, akkor azért, mert a fet gyűjtőbév. Kismillió fajta van. Teljesen eltérő a gate kialakítása, működése. Egyedül abban közösek hogy mindegyikben vezető csatornát zárunk le valahogy egy kiüratett területtel. A kapacitás igazában a cnosokra jellemző ls a nosokra. De létezik termlszetesen jfet ls hexafet is. Meg csomó egyébb. A gyújtásokhoz használt fet hexafet. De ezmindegy abból a szempontból hogy feszültség kerülhet a gatera. Ugyanis a váltóáram a kapacitáson is átmegy. Illetve a különböző félvezető rétegeken is áthatol a 400 volt. Még a zárt csatornán is átmegy ha a tipus függő értéket eléri. Az általam használt irfp 460 úgy viselkedik lezárva mint egy 400 volt körüli zener.
Már gondoltam rá, megspórolhatnám a BST51 meghajtó Darlingtont. A meghajtó tranyó collektor ellenállása stab+ vagy "lebegő"+ on van?
Pontosan. Amúgy látom gmailed van , ott lehet csevegni is, irtam ott neked.
Ha jól értem a 6 db inverter kaput egy tranzisztorosra cserélted?
Csak nem összerakod te is azt a végfokot? :-) A tiédhez nagyon hasonló áramkör, csak nem darlingtont használtam a végén hanem földelt emmitert.
MÁS: A végfokkal párhuzamos RC-taggal kapcs. milyen tapasztalatotok van ? Én néztem a jel lecsengését azzal is meg anélkül is, semmi észlelhető különbséget nem láttam.
Tudom az elmélet szerint javallott, de számomra az létezik amit mérni is tudok.
Nem sértettél meg (engem bicskával is nehéz) de ha ezt"a gate így úgy kapcsolatban van a félvezető csatornán lévő feszültséggel" ohmikus kapcsolatnak érted akkor azt a FET-et nyugodtan kidobhatod. A valóban létező kapacitív kapcsolat (katalógusban "Reverse Transfer Capacitance") pedig 50pF nagyságrendű 1MHZ-n, pedig könnyedén uralható.
Igen ezaz! MMV nálam =Monostabil MultiVibrátor.
Szóval: MV1 jól működik, MV2 újraindul a szikra hatására. Ha a trafó helyére ugyanakkora ohmos terhelést teszek, a jelenség eltűnik, tehát visszarúgás a bűnös. Amíg tranyós volt semmi baj nem volt vele, sőt amikor a 6 kapura FET -et kötöttem akkor sem, de mint mondtam a gaten lassú volt a felfutás, nem tetszett. Adjunk még neki egy kis meredekséget:be egy plusz tranzisztor a gate elé, és ekkor kezdődött el ez mizéria.
Ha nem tévedek ezt http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/1a/1abeed427c1f601cb218e670190c581d.jpg a kapcsolást kezdted átfaragni, mit takar az MMV (elírás?)MV1 vagy MV2-t?
Ha jól értelmezem a helyzetet, akkor egy gateről visszahtó lökés pont az időzítési állandóval lebgebe be. Úgy mintha a kimenetét kötnéd vissza benetetre az icnél.Legalábbis szerintem akkor is úgy rezegne.Itt a gate kapacitása bőven elhanyagolható tényező.
Szerintem nem annyira rossz hogy ezekről a dolgokról szó esik. egyrészt aki olvassa, elgondolkodik a fet és a trabyó különbségén, esetleg kevesebb hibát vét majd. Násrészt sokan úgy döntenek, a bonyolult kapcsolásoknál több a probléma, ezért egyszerűbbet választanak.
Esetleg az álzalam ajánlozz egy hall, egy ellenállás, egy fet, három zeber kapcsolást választjál és megspórolnak magukbak egy csomó kellemetlenséget. :D
Tudom, te szalmailag érdeklődsz a probléma iránt. Akkor viszont megint nem lehet túl ártalmas egy kis elméleti fejtegetés. Ha mindent tudtál már ezelőtt is, a tudásod megmarad, ha valami új információhoz jutsz, akkor az jól jöhet még valamikor.
Az ide beírt pár sor nem kerül péntbe, az elolvasása sem, így nagy veszteség nem érhet senkit sem.
Legfeljebb ha téves dolgok kerülnek leírásra. De az külön kérdés....
Még valami. Tényleg nézd meg a trafót és a vezetékezést. Bálam ha kezd menetzárlatos lenni a trafó, ugrás szerűen megnő a fetet meghajtó fokozat elhalálozása. Kb évente megadja magát az utángyártott trafó nálam, fetes esetben.Viszont indul a motor akkor is, ha annyi víz van benne, hogy megtelik tőle a gyertya. A szikra símán, erősen áthúz 1.5 milis hézagot is. Valamit valamiért.
Hát mi nagyon egyformán gondolkodunk, kikerültem énis az említett kapu arrayt, sőt kiszedtem sok más alkatrész is, pl az elején. De tettem is be ezt azt (ha végleges, lerajzolom), pl. egy földelt emitteres meghajtót a FET elé, mert megfigyelhető volt, hogy a FET bemenő kapacitása meg az IC kimenő ellenállása lassú felfutást okozott a gaten, ezért nem volt olyan szép nagy a szikra.
Boccs ha megsértettelek.
Csak arra próbáltam reagálni, hogy azt írtad, nem látod be, hogy kerülne visszahatás a gatera. Ezt nem tudtam máskémt értelmezni, mint úgy hogy nem tudod hogy a fetnél nincs a feszt korlátozó átmenet, illetve hogy a gate így úgy kapcsolatban van a félvezető csatornán lévő feszültséggel. Biztos bennem van a hiba, rosszul értelmeztelek.
A feszültség lökés fet esetében mind a be illetve a kikapcsoláskor mind a két irányú. Ez a fetekben általabán benne lévő schottkyk miatt van. A teljes tranziens le tud folyni így.Azaz kismillió egyre csillapodó fel le ugrálás van.
Akkor a táppal kapcsolatos "ötletem" kilőve. A "rögeszméddel" egyetértek, az én kapcsolásom sem véletlenül lett bolondbiztosra tervezve. Az IC valóban lehet hibás példány, ha már kiforrasztod érdemes egy jó minőségű foglalatot is alkalmazni főleg a fejlesztés idején (később sem kell félni nem rázódik ki). A kapcsolásban szereplő meghajtó IC (a 6 párhuzamosan kötött kapu) FET végfok esetén szerintem fölösleges az esetleg szükséges fázis fordítást az IC2 4. kapujával elvégezhető (kevesebb alkatrész=kevesebb hiba lehetőség+olcsóbb)
Hát úgy látom uraljuk itt ezt a topicot, és persze mindig tanulunk valami újat :-).
No a gate-n még nem volt Zener, az tleg kimaradt, beteszek egyet, meglátjuk, hátha (annyiban nem hiszek benne, hogy az újraindulás pontosan a MMV időállandójával ciklikus, ha a gate- lenne triggerelve, akkor a gate-kapacitás kis időállandójával "duplázna" az áramkör...ha jól spekulálok).
Összesen: 94 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|